Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med mobil i armbandet är tryggheten lättgreppad

Hanne Pålsson har uppfunnit ett armband som innehåller en mobiltelefon och GPS. Resultat: ett trygghetslarm som fungerar överallt – antingen du behöver hjälp hemma, känner dig hotad på gatan eller har gått vilse i skogen.

Mobiltelefon och GPS ryms i armbandet som industridesignern Hanne Pålsson har gjort. Efter ett snabbt ”panikgrepp” ringer mobilen upp inprogrammerade nummer.Bild: Peter Frennesson
Medan Hanne Pålsson studerade industridesign i Lund arbetade hon extra i hemtjänsten. Precis som kollegorna retade hon sig på trygghetslarmet – en teknik som var opraktisk redan när den kom på 1970-talet och i princip inte har förändrats sedan dess.
Dagens trygghetslarm: i grunden en konstruktion från 1970-talet.Bild: Fredrik Johansson
– Det behövs två stationer för att dagens larm ska fungera: den stora röda knappen som man bär på sig och en basstation som är kopplad till telefonnätet. Larmet fungerar inte utanför hemmet. Ibland fungerar det inte ens där, om det är en vägg eller tjocka möbler emellan. Det har hänt många gånger att signalen inte har gått fram.
– Det finns heller ingen återkoppling som visar att brukaren har tryckt korrekt på larmet, eller att någon har uppfattat signalen. Och om man har trillat i ett rum långt från basstationen hör man inte om någon svarar.
Så här ska det inte behöva vara, tänkte Hanne Pålsson. Hon beslöt sig för att göra något bättre.
– Så jag tryckte ihop alltsammans till ett enda system.
Framtidens trygghetslarm: Armbandet lyser rött när den inbyggda mobilen aktiveras, grönt när någon svarar.Bild: Peter Frennesson
Resultatet är en mobiltelefon och GPS som ryms i ett armband. När användaren greppar armbandet trycks två knappar in och mobilen ringer upp de nummer som är inprogrammerade. Mikrofon och högtalare träder i funktion, liksom GPS:en som gör att den svarande kan se var man befinner sig.
Återkopplingen är tydlig. Armbandet lyser rött när larmet har utlösts samt vibrerar och lyser grönt när någon svarar.
– Den kan ringa upp sju nummer samtidigt. Den första som svarar får samtalet. Det behöver inte vara hemtjänsten, utan kan vara en närstående.
– De flesta samtalen i dagens trygghetslarm är sociala. Man trycker för att man känner sig ensam. Det är svårt för hemtjänstens personal att hinna med alla sådana samtal. Därför ville jag skapa möjligheten att lägga in egna, privata nummer till anhöriga också.
Armbandets första prototyp blev Hanne Pålssons examensarbete vid Industridesignskolan på IKDC (Ingvar Kamprad Design Center) i Lund. Efter examen sökte hon sig till forskningsbyn Ideon och studentinkubatorn Venture Lab. Med bistånd därifrån och universitetets rådgivningsorgan LU Innovation har hon nu en andra prototyp färdig. Det speciella panikgreppet tog hon patent på i somras.
Idag sitter hon på Fast Track accelerator på inkubatorn Minc i Malmö. Häromdagen fick Hanne Pålsson första pris när Lunds universitet och Sparbanksstiftelsen Finn belönade ”framtidens innovationer”.
Nu står en tredje prototyp på programmet. Ingenjörer hjälper Hanne Pålsson att skapa den.
– Jag har sagt att den måste vara slimmad. Och det ska gå. Man kan göra chipkorten böjda, liksom processorerna och GPS.
Hanne Pålsson är industridesigner, utbildad vid IKDC på Lunds tekniska högskola LTH.Bild: Peter Frennesson
Om två år hoppas Hanne Pålsson att trygghetslarmet Vevios ska finnas att köpa. Hon planerar samarbete med något av de företag som redan finns i branschen, mycket blir enklare och snabbare då.
Och prislappen?
– Jag tror att priset kan ligga runt tusenlappen. När man väl börjar massproducera detta är det ju så enkla komponenter. Allting finns, det är bara att trycka ner det. Det är de första fem armbanden som kostar...
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen