Familj

Minnesord om Ulf Björkegren

Operasångare Ulf Björkegren, Falsterbo, har, avlidit 79 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Christel och dottern Emma samt av tre barn från tidigare äktenskap, barnbarn och syskon.

Bild: Lars Dareberg
Ulf Björkegren föddes i Göteborg 1937 och började sin sångkarriär på Stora Teatern. Han debuterade på Stockholmsoperan 1971 i rollen som Belmonte ur ”Enleveringen ur Seraljen”. Året därpå gjorde han samma roll på Malmö Opera.
Under 1970-talet sjöng Ulf många ledande tenorroller i operor, operetter och musikaler i Sverige och Norge. Här kan bland annat nämnas "Turandot" på Scandinavium med Sixten Ehrling och Birgit Nilsson samt "Kärleksdrycken" på Drottningholmsteatern. Det blev också några år på Oscarsteatern där han träffade sin hustru Christel.
Ulf var under denna period även flitigt anlitad inom den sakrala musiken och gjorde en del skivinspelningar som solist med Adolf Fredriks Bachkör, kammarkören och radiokören och samarbetade ofta med Eric Ericson och Gustaf Sjökvist.
1984 Flyttade Ulf och Christel till Karlstad där de fick fast anställning på Wermland Opera, här föddes även dottern Emma, familjen stannade fram till 1994 då Ulf gick i pension då familjen flyttade till Falsterbo.
Men innan dess hann Ulf även med att göra rollen som prins Sou Chong i "Leendets Land" med DeutcheTourne-theater i Tyskland, Holland, Schweiiz och Danmark. I Tyskland fick Ulf också nöjet att göra några romans- och operettkonserter med Nicolai Gedda i Mainz.
Efter pension och flytten till Falsterbo, där Christel har sina rötter, fortsatte Ulf sin konsertverksamhet i mindre skala. Man kunde också se Ulf på Fredriksdalsteatern 1996 i rollen som Bill Hilding i ”Upp till Camping” med Eva Rydberg och Lasse Brandeby.
1995 startade Ulf tillsammans med Christel musikteatergruppen Rampljus för barn och ungdomar vid Musikskolan i Vellinge, idag Kulturskolan Artisten. Av alla de elever som Ulf så hjärtligt och professionellt väglett fram på den artistiska banan har många sedan fortsatt, som amatörer eller professionella, i vuxen ålder.
Med sina gedigna kunskaper och omfattande erfarenhet som regissör utvecklade han Rampljus till en kulturinstitution i kommunen. Tusentals av Vellinges skolelever kommer årligen till Vellinge konserthus för att njuta av de mycket välspelade och inspirerande musikalföreställningarna.
Det är värdefullt att musikalutbildningen lever vidare genom hans fru Christel samt att dottern Emma numera verkar som manusförfattare till Rampljus.
Ulf älskade sitt Falsterbo, det var här han ville stanna i lugnet med naturen och havet samt umgås med sina vänner.
Vi som haft förmånen att tillhöra hans nära vänkrets minns honom med tacksamhet och glädje. Vi glömmer aldrig Ulfs härliga anekdoter från sitt artistliv, hans musikaliska kunskap, hans omtanke om sina vänner och inte minst hans leende som speglade den varma och humoristiska människa han var.
Gå till toppen