Familj

Minnesord om Unne Stenram

Unne Stenram, professor emeritus, Lund, avlidit i en ålder av 90 år.

Jag fick förmånen att lära känna Unne under min studietid i början av 90-talet. Redan då kände jag en stor generositet från honom då han delade med sig av sin kunskap och man togs på allvar som student. Bekantskapen fördjupades när Unne blev min forskningshandledare. Då visade han ytterligare sin generositet med att ge stöd och på ett seriöst sätt göra kriarättningar med sin blyertspenna i de olika versionerna av manus som han tålmodigt gick igenom utan att sätta sig själv i centrum.
Jag satt många timmar bredvid Unne när han lyfte sin blick till ny teknik för att kunna ta fram analysen av stressproteinet heat shock protein 70 (HSP70). Unne var tveksam till att vi skulle lyckas, men när han blev övertygad var han en ambassadör för analysen och resultaten.
Vi gjorde också ett antal resor tillsammans till olika kongresser både inom Europa och i USA. Unne var mycket ambitiös och med en stor hunger togs nya rön in, men vi hann också dela våra kulturella intressen genom att besöka olika intressanta platser. En minnesrik vandring från norra Manhattan till South Ferry som avslutades med en härlig måltid i Little Italy.
Vi hade många goda samtal och delade många intressanta diskussioner. Unnes barn och barnbarn betydde oerhört mycket och var det enda som prioriterades framför hans stora entusiasm för patologin där han bidrog med sin kunskap som uppmärksammades i medier för bara några år sedan.
Det var oerhört roligt att lyssna till Unne när han beskrev sina fynd inom området ciliopati och imponerande att uppleva Unnes självklara inställning till detta som blev namngivet efter honom då han var över 80 år.
Varje år fick jag och min familj ett julkort från Unne, ofta en bild från någon resa han hade gjort. Men 2016 kom inget kort och jag fick inget svar på den inbjudan jag sände i november med hopp om att vi skulle träffas på Grand i Lund för en pratstund.
En fin och generös kollega och vän har gått ur tiden. Jag är tacksam att jag fick möjligheten att arbeta tillsammans med Unne och jag har de goda minnena med mig. Unne Stenram var en förebild både som handledare och vän.
Kjell Ivarsson
Gå till toppen