Redhawks

Noah Welchs passning till Växjö: ”Helt ärligt är det pinsamt”

”Killar som är tysta hela säsongen agerar nu som tuffingar.” Malmö Redhawks backbjässe Noah Welch tycker att Växjöspelarna låter munnen glappa för mycket.

Noah Welch är Malmö Redhawks polis på isen.
– Alla mjuka spelare blir under slutspelet riktigt tuffa. Några av dem finns i Växjö just nu, säger Noah Welch.
Handlar det om munhuggning?
– Ja, och helt ärligt är det pinsamt. Ett slöseri med tid, säger han.
I NHL talas det ofta om ”intimidation”, att kunna skrämma motståndarna, men det är inget som Noah Welch tycker existerar i SHL.
– Nej, det hör samman med slagsmål på isen. Om man inte har slagsmål så finns där inte mycket att skrämmas med. Alla vet att inget händer. För man vill inte skada laget, speciellt inte under slutspelet, säger Noah Welch väl medveten om att SHL till skillnad från NHL slår ned hårt på slagsmål.
Noah Welch har kvar några nära vänner i Växjö.
– Jag älskar dem, men vi får pratas vid efter säsongen, säger amerikanen.
För två år sedan vann Växjö SM-guld, då utsågs Noah Welch till slutspelets mest värdefulle spelare. I Redhawks har han en mer defensiv roll.
– För mig handlar det om att vinna. Och vilken roll jag än får i ett lag, så omfamnar jag den uppgiften, säger Noah Welch.
Inte alltid lätt att vara en back som bygger mycket av sitt spel på kraft och närkontakt.
– I alla ligor – om det är NHL eller SHL – så handlar det numera om att få en utväxling för den offensiva hockeyn. En fysisk back behöver därför göra jobbet på ett annat sätt. På en stor is går det inte att jaga de fysiska kontakterna, då hamnar man lätt i en utsatt situation. Så det gäller att vara smart.
Malmö Redhawks har nu vunnit tre raka slutspelsmatcher, varav två mot Luleå. Noah Welch kan inte peka ut några nyckelfaktorer.
– Handlar inte om en eller två saker, det är en kombination av massa grejer. Men vi har hittat en väg att vinna matcher.
Hur stor var förlängningssegern mot Växjö i fredags?
– Alltid skönt att vinna match ett. Men för att vinna ytterligare tre krävs det mycket mer.
Läs alla artiklar om: SM-kvartsfinal 2: Redhawks–Växjö
Gå till toppen