Redhawks

Kent Leijon Jönsson: Peter Anderssons utspel sätter press på domarkåren

Malmö Redhawks tränare Peter Andersson grubblar.Bild: PETTER ARVIDSON
Bilden var talande. Skräp virvlade genom luften och landade på Arenans is. Hemmapubliken (9243 sålda biljetter) flydde fältet och en del kastade sin besvikelse över sargkanten.
En tårtbit av den väldiga Arenan var proppfull av jublande smålänningarna.
Som firade att Växjö hade vunnit den andra kvartsfinalen mot Malmö Redhawks med 3–2 efter förlängning och utjämnat till 1–1 i matcher.
Det går att skylla på domarna för uteblivna utvisningar och ett mål som troligen felaktigt dömdes bort.
Men det är tämligen meningslöst. I täta hockeymatcher existerar inte någon millimeterrättvisa.
Ett stort lag släpper frustrationen snabbt och fokuserar på nästa match.
Redhawkstränaren Peter Andersson var upprörd. Besviken. Främst över Växjös kvittering till 2–2. Andersson menade att målet föregicks av ” två solklara utvisningar”.
– Malmö måste få spela på samma villkor som Växjö i ett playoff. Även om vi inte varit här på x antal år måste vi få ha samma regelbok.
Så sa Peter Andersson. Det verkade komma från djupet av hans hjärta och kändes inte beräknade. Inte i själva stunden.
Samtidigt är Peter Andersson en rutinerad räv. Undermedvetet vet han att ett sådant uttalande påverkar domarkåren. Alla lag ska vara lika inför lagen. Peter Andersson markerade att Redhawks tillhör societeten och att Malmölaget kräver att bli rättvist behandlat.
När vi summerar den här matchserien kanske vi drar slutsatsen att Anderssons utspel var ett taktiskt drag i den högre psykologiska skolan.
Dramaturgiskt hade kvartsfinal 2 det mesta, men det måste smärta för Redhawks att tappa en tvåmålsledning. Växjö behövde inte bjuda på en glänsande hockey för att komma ikapp och förbi. Laget är emellertid tungt att möta och metodiskt. Här finns kvalitet.
Malmö Redhawks har dock i två matcher visat att man är helt i klass med Växjö. Dessutom rakare och spetsigare i anfallszonen. Redhawks kan skrälla i Småland. Igen.
Läs alla artiklar om: SM-kvartsfinal 2: Redhawks–Växjö
Gå till toppen