Ekonomi

Poppis byta bostad på semestern

Ska vi byta, ska vi byta bostad, ska vi byta bostad med varann? Olika tjänster på nätet har gjort det enklare än tidigare att byta till sig gratis boende några veckor på sommarsemestern.

Det finns flera sajter på nätet där människor kan komma överens om semesterbyte av bostäder. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Att byta bostäder, "homeswapping", har alltid funnits, enligt Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Den nya skillnaden är att internet med olika förmedlingssajter och appar samt grupper på Facebook förenklar processen.
– Det finns en helt annan tillgång till att få ditt önskemål uppfyllt, säger Teigland.
Ofta finns också en tillit i själva systemet, berättar hon, genom att människor bland annat får verifiera identitet och betalsätt, samt betygsätta varandra på förmedlingssajterna. På det sättet blir det säkrare vem man har att göra med.
– Generellt i världen är semesterbyte av bostäder definitivt någonting som växer. Egentligen handlar det inte bara om bostäder, utan att hela fenomenet – bland annat att byta och låna bilar samt mattjänster som Airdine – växer betydligt.
Att bytestrenden skulle innebära döden för hotell, vandrarhem och stugbyar tror hon inte. Snarare kan det leda till mer resande, enligt henne.
– Man får fler möjligheter. Många som reser kanske inte skulle ha rest innan, de hade inte haft råd att bo på ett hotell ändå.
Företagsstrukturellt kan en följd bli att rese- och hotellföretag köper upp förmedlingssajter, behåller dem, och därmed breddar sin portfölj.
Byte av bostad på semestern är ett solklart exempel på det numera så populära begreppet delningsekonomi, enligt Robin Teigland. Så tycker även Sharon Lavie som är familjeekonom på Ikano bank. Hon är positiv till semesterbyten.
– Jag tycker att det är en jättebra idé, särskilt om man känner och litar på varandra. Det är ett billigare alternativ än att hyra något, säger hon.
Om man ger sig in på förmedlingssajterna tycker hon att det är viktigt att man kollar upp att de är pålitliga och att det finns avtal samt en giltig försäkring, om något skulle hända med hemmet. Hon tror att fler och fler kan tänka sig ett semesterbyte.
– Varför ska lägenheten stå tom när den kan komma till nytta?
Det är svårt att säga exakt hur många svenskar som byter bostäder med andra på semestern. Kanske kan saken klarna när den av regeringen tillsatta utredningen om delningsekonomi blir klar om några veckor.

Fakta: Tips för en bra bytessemester

• Var flexibel: Kanske spelar det inte så stor roll om huset ligger i Italien eller Kroatien om det är sol du vill ha?
• Tänk på att utbudet i Europa är störst i slutet av sommaren eftersom semestrarna där ligger i augusti och september.
• Håll kontakt med bytespersonerna och ta gärna telefonnummer, mejl och referenser.
• Kontrollera att din hemförsäkring täcker bytet och att bilförsäkringen gäller om du byter även bil.
• Se till att ni är överens om vad som ska ingå i bytet, till exempel sängkläder och bil.
• Fyll i ett byteskontrakt online och även ett kontrakt för ett eventuellt bilbyte.
Källor: Homelink och Intervac

Fakta: Andra tips för billig semester

• Gratis evenemang: Många städer och kommuner ordnar gratisaktiviteter som konserter och utomhusteater.
• Granska dina kundkort: Medlemmar kan få erbjudanden om rabatter på till exempel inträden och hotell.
• Kolla priskalendrar: Om du är flexibel kan det skilja flera tusenlappar beroende på tidpunkt.
• Testa "nya" ställen: Populära svenska sommarresmål – som västkusten, Öland och Gotland – kan ofta vara dyrare. Varför inte upptäcka andra delar av landet?
Källa: Ikano bank
Gå till toppen