Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så blir du av med silverfiskar

Även om silverfisken inte är skadlig eller farlig vill man helst inte ha den som husdjur. För lika snabb som den är när den kilar över badrumskaklet, lika svår kan den vara att bli av med. Men hur? Det får du veta här.

Ofarlig men obehaglig, och möjligen tecken på en fuktskada i hemmet.Bild: istock
Eftersom silverfisken trivs i fuktiga utrymmen är det vanligt att man ser dem i badrummet, vilket man egentligen inte behöver oroa sig över – badrummet är av naturliga skäl fuktigt. Hittar man dem däremot i vardags- eller sovrummet kan det vara ett tecken på att det finns en fuktskada i rummet. Det är även anledningen till att man ofta hittar silverfiskar i äldre hus, eftersom de inte har samma fuktskydd som nyare hus.
Silverfiskar trivs i fuktiga utrymmen och livnär sig på stärkelse som finns i bland annat papper och textilier. Håll ordning i badrummet så trivs de sämre.Bild: istock
Silverfiskens huvudföda är stärkelse, vilket det finns gott om i badrummet. Textilier och papper är exempel på produkter som innehåller mycket stärkelse, men det gör även hår, hudavlagringar och naglar.

Att tänka på:

1. Rent
Silverfisken behöver föda. Är badrummet rent finns mindre att äta. Låt till exempel inte tidningar, böcker eller kläder och handdukar ligga på golvet under en längre tid.
2. Torrt
I badrum och kök finns avloppssystem och det är oftast här silverfiskarna kommer in i hemmen. Det är även fuktiga utrymmen, vilket silverfiskarna gillar. Försök att hålla dem så torra som möjligt för att skapa en miljö som silverfiskar inte trivs i.
3. Tätt
Silverfisken trivs i sprickor och springor. Tätar du dem så har de ingenstans att ta vägen.
4. Husmorsknepen
Använd ättika eller rödcederolja för att hålla silverfiskarna borta. Placera ut bomullstussar indränkta i ättika eller spraya rödcederolja längs lister, under mattor och i trånga mörka utrymmen. Undvik dock att spraya textilier, eftersom de kan bli fläckar.
Källa: Anticimex och Silverfiskar.com
Gå till toppen