Lund

Så märker biskopen Guds närvaro i sin vardag

Han joggar, dammsuger enligt hustruns instruktioner och har en egen ”man cave”. Inom kort gör biskop Johan Tyrberg en visitation av församlingarna i Lunds kommun. Sydsvenskan har gjort en omvänd visitation hemma hos biskopen själv.

Biskop Johan Tyrberg i sin ”man cave” – det egna biblioteket. Hans stift omfattar Skåne och Blekinge. Den 21 mars inleds visitationen av han eget område. Förberedelserna har pågått länge.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det står en vinkyl i Johan Tyrbergs privata lilla kök med snedtak högst upp i biskopsbostaden alldeles intill Domkyrkan.
– Jag tycker om vin och är medlem i munskänkarna, säger han.
Den rödvioletta arbetsskjortan för biskopar har sina fördelar. Han minns när han rörde sig bland kostymklädda män och kvinnor i dräkt hos Handelskammaren i Malmö:
– Jag var absolut bäst klädd för att mingla med rödvin.
Kokböckerna är samlade i en hylla utanför köket.
– Jag tycker att det är kul att laga mat, att hitta nya kombinationer. Att grilla är min absoluta favorit.
På den smala balkongen i sydvästläge, med utsikt över takåsarna, står klotgrillen. En större finns nere på innergården. Den fick flytta med från 60-talsvillan i Karlshamn.
Domkyrkans torn syns från Johan Tyrbergs privata balkong mot innergården på tredje våningen. I Domkyrkan håller han i morgonmässan de fredagsmorgnar han är hemma.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det egna vardagsrummet innanför balkongen domineras av en soffa och två bekväma fåtöljer. Här brukar han sitta, antingen i soffan eller i en av fåtöljerna.
– Jag är ingen vanemänniska. Jag springer aldrig samma runda när jag joggar.
När 53-årige biskopen Johan Tyrberg tränar tar han sig oftast österut, så långt han kommer i förvissningen att han orkar springa hem igen, med musik som Björn Afzelius, Bryan Adams, eller opera i hörlurarna.
Han säger att han är i bättre form än Peder Winstrup (Lundabiskop 1638-1679), som forskning visat led av gikt, artros, gallsten, åderförkalkning och sannolikt tuberkulos.
Han lever också i en bättre tid än Mads Jensen Medelfar (Lundabiskop 1620-1637), som tros ha dött 58 år gammal på grund av den härjande pesten.
Johan Tyrbergs valspråk är ”Jordens salt”.
Hur förhåller du dig till salt i maten?
– Jag tycker om smaken av salt. Men man ska vara försiktig och inte ha i för mycket.
Biskopen bor i det röda tegelhuset. Hans privata kök ligger i den vänstra takkupan. Köket sattes in på önskan av hans närmaste företrädare, Antje Jackelén (Lundabiskop 2007–2014).Bild: Ingemar D Kristiansen
Frands Vormordsen (Lundabiskop 1537-1551) hade ”två pigor, en skrivare, en kusk som skulle sköta fyra hästar, en karl som kunde uträtta hans ärenden och en ung pojke som skulle utgöra hans personliga betjäning”.
Hur ser det ut idag?
– Jag har en husfru som jobbar 75 procent och hjälper till vid representation i biskopshuset. Hon lagar mat och dukar, sköter utsmyckningen med blommor och pynt, städar representationsdelen och tar hand om innergården.
Johan Tyrberg berättar att husfrun får hjälp av timanställd serveringspersonal och att han själv har assistans av en pressekreterare, en sekreterare och en kaplan, samt tillgång till ett kansli.
Hustrun sköter den mesta omsorgen om parets privata delar av huset, på grund av makens oregelbundna tider.
– Veckor när jag slutar klockan 16 kan jag dammsuga, dammtorka, vattna och gå och handla. Eftersom jag inte gör det i regel brukar jag ta emot order från min fru.
Det finns stora offentliga utrymmen för mänskliga möten i huset där biskop Johan Tyrberg bor. Här har också många nyblivna präster och diakoner firat sedan de vigts.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur gör sig Gud påmind i det vardagliga?
– På många sätt. Jag kan känna: tack Gud, det var bra att du sände just den människan. Sen kan det hända saker som jag tycker är intressanta, men mer osannolika. Man blir förundrad och undrar om det är ett aktivt tilltal från Gud, eller en händelse som jag tycker är fascinerande.
När Johan Engeström (Lundabiskop 1748-1777) hade dött berättade bouppteckningen efter honom om ”aderton kor, fjorton oxar, tre hästar, sjuttio får, samt kalvar, kvigor, svin och gäss.”
Har du några djur?
– Nej, inte en enda ko, säger Johan Tyrberg, som bott med kaniner och akvarium – när hans nu vuxna barn, två döttrar och en son, var små.
Många av Lunds biskopar har haft imponerande boksamlingar. Hustrun, som är leg psykoterapeut, kallar Johan Tyrbergs bibliotek på andra våningen för hans ”man cave”. Här drar han sig tillbaka när han vill vara i fred. Här kan han höra vatten porla ur den svarta diabasstenen nere på innergården.
– Jag har alltid varit fascinerad av böcker. Min morfar var boksamlare.
Från honom har han ärvt en miniatyrbok med bönen ”Fader Vår”på olika språk, så liten att Johan Tyrberg behövde använda två förstoringsglas för att kontrollera att det var sant.
Bokhyllorna innehåller också böcker som Jan Mårtensons och Agatha Christies kriminalromaner.
Läser du deckare?
– Ja. Det är ett bra sätt att koppla av och tänka på annat.
En hörna för bön finns till vänster om fönstren i Johan Tyrbergs privata bibliotek. Hans morfar var boksamlare. En farbror var tidigare biskop i Härnösands stift.Bild: Ingemar D Kristiansen
Johan Tyrberg berättar om högt tempo och långa dagar. Andra håller koll på schemat. Om hustrun frågar vad han gör nästa vecka är det inte säkert att han vet.
Han är inte helt nöjd med sin jobbmobil.
– Jag tvingas ha Iphone. Det är ett nederlag. Jag tycker om pc och Android.
Medeltidsföregångaren Peder Winstrups korta genomtänkta sentenser på latin kallar han för ”dåtidens tweets”.
Pianot utanför biblioteket är försett med noter, ”Für Elise” skymtar och överst syns Waldteufels vals ”Skridskoåkarna”. Biskopen ��vade som ung. I julas bestämde han sig för att ta upp pianospelet igen.
Hur går det?
– Sådär. Jag försöker när ingen annan är i huset.
Pianot skymtar till vänster i lilla matsalen, där familjen äter om barnen med respektive kommer på besök. I Johan Tyrbergs eget kök får inte alla plats.Bild: Ingemar D Kristiansen
Besökare möter Johan Tyrbergs samling med stavar i trappan. De är inte moderna, som hustruns.
Bland dem finns en herdestav från Skottland och en tysk vandringsstav som han fyllt med vandrarmärken under tiden som kyrkoherde i Frankfurt am Main. Här står också käppen han som liten pojke lekfullt använde för att fälla sin mormor.
Förr var Lunds biskop samtidigt prokansler vid Lunds universitet. Det var inte alltid så enkelt.
Matthias Steuchius (Lundabiskop 1694-1714) väckte ett sådant missnöje bland studenterna när han lade sig i stipendiesystem att några av dem nattetid slog ut fönster i biskopshuset.
Vilhelm Faxe (Lundabiskop 1811-1854) skadades illa i huvudet när han träffades av en mursten, som kastades in i hans sovrum. Då gällde studentprotesten en rivning av en gråstensmur i Lundagård.
Johan Tyrbergs relation till studenterna verkar lugnare. När Sydsvenskan träffar honom ska han precis bli hedersledamot av Kristianstads nation.
Vissa ansvarsfulla uppgifter går igen.
Gottfrid Billing (Lundabiskop 1898-1925) var ordförande i kommittéerna för beredande av uppfostran dels åt ”minderåriga förbrytare” och ”vanartade barn”. Johan Tyrberg är ledamot av styrelsen för Råby ungdomshem.
Johan Tyrberg har på kort tid omfamnat påven i en fridshälsning under den historiska gudstjänsten i Domkyrkan och betraktat sin mumifierade 1600-talsföreträdare Peder Winstrup.Bild: Ingemar D Kristiansen
Henric Benzelius (Lundabiskop 1740-1747/49) reste runt i världen som ung i början av 1700-talet. Då blev han bland annat tillfångatagen av turkarna i samband med Kalabaliken i Bender.
1715 nådde han Jerusalem.
Dit hoppas Johan Tyrberg komma snart.
– Den mest spännande långväga resa jag gjort är till Colombia i Sydamerika. Jag var med på en missionskonferens och tillbringade en vecka extra i Bogotá.
Som ung tågluffade han och vet hur det är att övernatta utomhus. I sommar tågluffar han igen, fast lite mer organiserat.
Den 21 till den 25 mars gör han en visitation i sitt eget område, Torna kontrakt, som omfattar alla församlingar och pastorat i Lunds kommun. Det har gått mer än fjorton år sedan en biskop gjorde en visitation här senast.
Biskopsvisitationer var betydligt strängare förr än nu.
– När jag var ung präst hörde jag berättas från äldre kollegor om hur biskopen undersökte att det var dammat ordentligt och att han ville se redskapsskjul för att kolla att det inte var kaos och oordning.
Det är annorlunda idag. Johan Tyrberg ska exempelvis få höra hur barn- och musikverksamhet fungerar i församlingarna, besöka arbetsplatser utanför kyrkan, som ESS, och träffa allmänheten en kväll på en restaurang i Veberöd.
– Men det är en allvarlig bakgrund, säger han och beskriver hur visitationen föregås av kontroll av att kyrksilvret är i behåll och att medlemsregistret sköts ordentligt.
Under sin tid som kyrkoherde i Blekinge hörde Johan Tyrberg talas om en visitation på 1800-talet då den besökande biskopen blev alldeles förfärad av en takmålning i Sturkö kyrka. Den föreställde den yttersta dagen då nakna människor steg upp ur sina gravar. ”Det här måste målas över”, sa biskopen. Men när han rest igen sa församlingsborna ”det här glömmer vi” för de var rätt säkra på att aldrig se biskopen igen. Johan Tyrberg berättar roat om församlingsbornas förslagenhet. Det räddade målningen åt eftervärlden.
”Det är fantastiskt att bo här och att vara en del av historien”, säger Johan Tyrberg. Han räknar med att möta mycket han inte känner till under sin biskopsvisitation på hemmaplan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen