Malmö

Stämplad som inkompetent två gånger tidigare – då anställde Malmö stad läraren

Läraren hade redan stämplats som inkompetent av två kommuner när Malmö stad anställde honom. I Malmö gick det ännu sämre – han blev utköpt efter anklagelser om att ha erbjudit tjejer privatlektioner. Sen fick han jobb på en skola i Lund. Men nu kan lärarens legitimation ryka.

Läraren, som arbetat i Malmö, Lund, Eslöv och Kävlinge riskerar att bli av med sin legitimation.Bild: Berit Roald
Sommaren 2015 kunde den då 30-årige Malmöbon fira. Efter flera års slit hade han äntligen fått sin lärarlegitimation. Men han hann bara jobba som legitimerad lärare i några månader innan anmälningarna mot honom började hagla in.
I oktober 2015 slog elevrådet på lärarens skola i Malmö larm: läraren hade erbjudit tjejer på skolan privatlektioner i hans bostad. Dessutom tyckte en del tjejer att han hade tittat på deras ”rumpor”.
Samtidigt var läraren anställd på en annan grundskola i Malmö. Även där reagerade mängder av elever på lärarens beteende.
Skolinspektionens utredning avslöjar flera exempel:
• Nio elever hävdade att läraren hade kallat alla elever, utom två, för ”ruttna blommor och skit.”
• Läraren ska ha skrikit och svurit åt elever.
• Läraren ska ha berättat om en elevs betyg inför hela klassen – varpå eleven började gråta.
• Läraren ska ha blivit så arg att han slog sönder ett platsrör och kastade det mot en elev. Sen ska han ha förhandlat med eleverna – fjärdeklassare – för att få dem att inte berätta något.
• Flera elever har vägrat att gå på lärarens lektioner.
Grundskoleförvaltningen i Malmö försökte tidigt ta tag i problemen. Andra pedagoger kallades in för att hjälpa läraren på lektionerna. Rektorerna på de två skolorna hade sammanlagt 21 möten med läraren där de förklarade att hans beteende var oacceptabelt.
Malmö stad köpte ut lärare – rektorn har inte träffat någon som var så olämplig som lärare tidigare.Bild: JESSICA GOW / TT
Dessutom erbjöds läraren omfattande utbildningsinsatser för att kunna utveckla sitt ledarskap, sin kommunikation och bli mer ”vuxen.”
Men ingenting hjälpte, enligt grundskoleförvaltningen.
Efter tre terminer fanns bara en sista åtgärd kvar: Malmö stad köpte ut läraren.
Rektorn på en av Malmöskolorna är inte nådig i sin dom: det är den sämsta läraren som rektorn har stött på.
Skolinspektionen vill nu att Lärarnas ansvarsnämnd drar tillbaka lärarens legitimation.
Läs mer:Lärarnas svarta lista toppas av Malmö
Men läraren håller inte med. Han har bara varit ”tydlig och rak” i sin kommunikation för att visa auktoritet, berättar han för Skolinspektionen. De som har klagat på honom har överdrivit och ljugit, menar läraren.
Det är inte första gången läraren hamnar i problem. Redan 2013 arbetade han på en skola i Kävlinge. Men anställningen blev kort – rektorn tyckte att han saknade ”grundläggande kompetens.”
Det hindrade inte läraren att få anställning i Eslöv året därpå. Där blev det bara en termin – rektorn tyckte inte att läraren var ”särskilt lämplig.”
Och så hamnade han då i Malmö, där han till slut blev utköpt.
Samtidigt är det akut lärarbrist i hela landet. Höstterminen 2016 fick han en ny lärartjänst - i Lund. Men efter två månader blev han uppsagd. Rektorns omdöme: ”läraren hade en en allmän oförmåga att relatera till andra och ett ostadigt humör.”
När Sydsvenskan förra sommaren intervjuade Anders Olsson, utbildningschef på Malmö högskolas lärarutbildning, förklarade han att de lärarstudenter som blir underkända oftast har brister i sitt ledarskap.
Läs mer:Inkompetenta lärarstudenter gallras bort
– Bland de som inte lyckas är det vanligt att man har en oförmåga att kunna ta till sig kritik. Man vill inte kännas vid sina tillkortakommanden. Det är ett typiskt drag, sa han då.
Anders Olsson, utbildningschef på Malmö högskolas lärarutbildning.Bild: Malmö högskola
Gå till toppen