Utställningsarkitekten Matlinah Omiti berättar hur valen utanför San Franciscos kust först av rädsla sveper med en fena stor som en flygplansvinge och sedan ligger blickstilla medan dykarna klipper loss den. Innan valen lämnar dykarna tackar den genom att försiktigt putta var och en av dem i bröstkorgen medan den betraktar dem med sitt ”grapefruktsöga”.
3 000 elever väntas få ta del av installationen som är en av flera i den tvärvetenskapliga utställningen som skapas till premiären i höst av Teater Sagohusets föreställning ”Sjätte kontinenten”. Projektet som belyser tillståndet i havet vänder sig också till allmänheten.
För att besökarna fysiskt ska få känna på hur mycket plastavfall vi kastar ska en sumobrottardräkt skapas av skräp.
Annons
Matlinah Omiti har också sytt en val som innehåller plastpåsar, precis som den som strandade i Norge med 30 plastpåsar i magen i början på året.
Annons
Nyligen presenterades ”Den sjätte kontinenten” i Edmanska huset i Folkparken i Lund, där de deltagande lovsjöng projektet i alla tonarter med omdömen som ”viktigt” och ”för bra för att vara sant”.
– Det är ett första steg mot att detta blir ett riktigt kulturhus, sa inbjudna Elin Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
275 000 kronor betalar Teater Sagohuset för att använda folkparksbyggnaden från augusti till och med december. Kommunen skjuter till 100 000 kronor.
Scenografen Marta Cicionesi passade på att mäta den ovanliga trekantiga lokalen som har stora fönster. Här ska skapas rum i rummet och mörkläggning krävs där det nu är alldeles för ljust.
Jesper Kjällquist, teknisk producent vid arrangemangsenheten vid kultur- och fritidsnämnden, lägger sig på rygg på golvet och funderar.
Han kallar huset för ett ”eftersatt och oälskat” ”barn av sin tid”.
Hur mår huset nu?
– Det mår förvånansvärt bra, säger han och förklarar att det var ett par år sedan fukt senast behövde åtgärdas.
Taket är omlagt och hängrännorna ska fungera. Nu ser det ut som om pergolan kan få en uppfräschning tills teaterbesökarna kommer.
Projektet är ett samarbete mellan Teater Sagohuset, institutionen för biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet och utställningsarkitekten Matlinah Omiti.
Annons
Det vänder sig i första hand till niondeklassare, gymnasieelever och allmänhet. Senare i höst är låg- och mellanstadieelever målgruppen.
Annons
– Det här är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med en generation som är lite svår att nå, säger Martin Lundquist, forskare vid avdelningen för biokemi och strukturell biologi.
Premiären på Daniel Pennacs teaterpjäs ”Sjätte kontinenten” och den tvärvetenskapliga utställningen äger rum under Lunds universitets kulturvecka under första halvan av september. En urpremiär av America Vera-Zavalas ”Fimbulvinter”, som vänder sig till barn från sju år, äger rum senare under hösten.

Edmanska huset i Lunds Folkpark ska förvandlas inför teaterpremiären. Nu är det alldeles för ljust där inne. Flera rum i rummet ska skapas.
Bild: Ingemar D Kristiansen

Med projektet vill Margareta Larson, konstnärlig ledare för Teater Sagohuset, få fler att ta ansvar för jorden, att försöka rädda det som förstörts och att medverka till att stoppa en negativ utveckling.
Bild: Ingemar D Kristiansen

Huset i Folkparken har en ovanlig form. Satsningen på ”Sjätte kontinenten” ska förvandla platsen till ett äventyr med allvarlig bakgrund.
Bild: Ingemar D Kristiansen

Pergolan i Folkets park kan få en uppfräschning till teaterpremiären.
Bild: Ingemar D Kristiansen