Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Valens kamp ska få oss att rädda hav

Hängmattan av fisknät kan bära tjugo elever, som blickar upp på projektionen av en knölval som rör sig i taket. De får lyssna på historien om hur den snärjts av drivande spöknät, befrias av dykare och tackar för hjälpen.

I höstens storprojekt ”Sjätte kontinenten” i Folkparkshuset ska knölvalen få Lundaborna att fundera mer på vad vi gör med miljön i haven. Matlinah Omiti har planerat installationen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utställningsarkitekten Matlinah Omiti berättar hur valen utanför San Franciscos kust först av rädsla sveper med en fena stor som en flygplansvinge och sedan ligger blickstilla medan dykarna klipper loss den. Innan valen lämnar dykarna tackar den genom att försiktigt putta var och en av dem i bröstkorgen medan den betraktar dem med sitt ”grapefruktsöga”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen