Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zako – ordkrigaren vill ta ansvar för sin stad

Han vill tända gnistan hos Malmöborna och tysta vapnen som skördar liv på gatorna. "Jag har insett vilket bra verktyg texterna är och hur många de påverkar", säger poeten och rapparen Zako.

Bild: Lars Brundin
Det börjar ofta som en känsla som väntar på att få ord. Så beskriver poeten, rapparen och sångaren hur texterna blir till.
– Jag skriver om mitt liv. Och andras berättelser som jag får ta del av, säger Zako som egentligen heter Yehia Zakaria.
Det han skriver behandlar många gånger samma ämnen och händelser som flimrar förbi i flödet av nyhetsartiklar och debattinlägg – segregation och arbetslöshet eller våld och kriminalitet. Men också en rörelse framåt och ett hopp.
– Jag får en känsla för stunden. “Det här kan jag gå vidare på”, och sedan vill man gräva djupare, säger han.
Det kan vara känsliga ämnen som rör liv och död. En uppmaning om att lägga ner vapnen på gatorna. Det kräver fingertoppskänsla från den som knåpar ihop textraderna om verkliga händelser. 23-årige Zako tycker det är viktigt att någon berättar, men det krävs hänsyn.
– Jag befinner mig i en knepig sits men väljer att ta mitt ansvar, säger han efter en stunds tystnad.
Bild: Lars Brundin
Poesin är ett sätt för honom att fånga upp hopplösheten hos vissa för att sedan försöka skapa en förändring. Att visa att folket har makten om de bara vill.
Om publiken känner gemenskap genom poesin och musiken tror han det kan leda till mot ett bättre samhälle.
– Jag har insett vilket bra verktyg texterna är hur många de påverkar, säger han.
Han tycker att han har fått bra respons på sina texter.
– Wallah, titta det är han, viskar en tjej i tonåren till sina kompisar när vi promenerar över Johannesskolans skolgård.
Det är en av platserna som betyder mycket för honom sedan uppväxten. Det var runt Möllevången och Södervärn som han bodde och hängde när han tog de första musikaliska stegen.
Genombrottet kom i fjor när han deltog i poesitävlingen Ortens bästa poet. Han gick vidare från deltävlingen i Malmö till finalen i Stockholm med textstycket Gul och blå och åkte hem som en av Sveriges åtta vassaste poeter från Orten.
Bild: Lars Brundin
Han återkommer gång på gång till ordet gnista. Den finns hos Malmöborna och han vill tända den.
– Det handlar om att alltid kämpa och inte stå still. Att vara en positiv förebild. Jag förespråkar musik som inte leder till att glorifiera livet där du lever med våld, säger han.
Trots mörkret i vissa av texterna bankar hans hjärta hårt för Malmö.
– Det är kärlekens stad. Det är enkelt att prata med folk här och många är avslappnade. Det är en jättefin stad egentligen. Vi måste bara se till att göra drastiska åtgärder nu. Det får inte gå åt fel håll.
Det låter som något som en ung blivande politiker skulle kunna säga. Men den vägen vill han inte gå utan istället använda ett annat språk som fler kan ta till sig.
– Det handlar om att prata med människor, inte över dem. Det är så du når ut, säger han.
Det finns en antydan till kritik i hans synsätt.
– Om man är äkta och menar det man säger kommer folk att ta till sig. Det är inte på samma sätt som när en politiker säger något.
Den 24 mars släpper han sin nya låt “Krigare” på det nystartade bolaget Mashhour, arabiska för "känd". Han är själv delägare tillsammans med Behrang Miri och bröderna Masse och Salla Salazar. De två sista kända från rapgruppen Latin Kings och kretsen omkring.
Videon är inspelad i Malmö med en av scenerna i form av en slags manifestation på Möllevången. Låten är skapad av producenttrion Simba beats från Malmö och Masse Salazar. Det sista finliret gjordes längst ut på röda linjen i Stockholm, i den legendariska Redlinestudion i Norsborg.
Vad är en krigare?
– Det är någon som kämpar för sin sak och inte ger upp trots motgångar. Någon som alltid ställer sig upp.
Hör mer av Zako på hans facebooksida.
Gå till toppen