MFF

Jan Jönsson: All press på MFF – och Rosenberg hyllar bästa tvåan

Markus Rosenberg på upptaktsträffen.Bild: Bildbyrån
Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg hade med sig Lennart Johanssons pokal till den allsvenska upptaktsträffen i Uppsala. Men det var uppenbart att han hade väldigt svårt för att skiljas från SM-bucklan som sexton klubbar nu ska slåss om i trettio omgångar.
Allsvenskan beskrivs som hetare än på många år med flera klubbar som satsar och har spetsat sina trupper med namnkunniga profiler.
Men när det kommer till kritan är det bara en före detta MFF-tränare som vågar höja rösten och offentligt utmana de regerande mästarna.
Förra säsongens tvåa AIK med Rikard Norling i spetsen vill bli bättre i år och då finns det inget annat än SM-guld.
Norrköpings Jens Gustafsson ser ingen anledning att "sticka ut hakan" och Göteborgs Jörgen Lennartsson verkar till och med vara okej med att bara vara tvåa i stan bakom BK Häcken.
Det är all press på MFF och Markus Rosenberg gillar läget. Han fick till och med lite hjälp på traven när MFF Supports färska ordförande Thelma Ernst ställde frågan om vem som förväntades slåss om andraplatsen i allsvenskan.
Rosenberg missade inte den passningen utan la sin röst på Östersund med BK Häcken som utmanare om silvret. Att MFF blir mästare för tjugonde gången – och kan sätta två stjärnor på matchdräkten nästa säsong – är det liksom inget snack om.
TV-tittarna tror det, medierna tror det, spelbolagen tror det.
Med mindre än två veckor kvar till den allsvenska premiären var det svårt att frammana den där riktiga nerven i en överdimensionerad kongresshall i Uppsala.
Förra MFF-profilen och expertkommentatorn Anders Andersson var utmärkt som utfrågare på scenen, påläst, fyndig och initierad, men det ville liksom inte lyfta riktigt med tränare och spelare som mest verkade göra sin plikt.
Det här kändes mer som Fotbollförbundets stormöte för att hylla sin succéprodukt allsvenskan – proffsigare och mer populär än någonsin. Men utan passionen som den får sin näring ifrån.
Fokus ligger någon annan stans nu efter en lång försäsong där även tävlingssäsongen dragit igång med slutspelet i Svenska cupen.
Allt är sagt och klubbarna tror sig veta var de står. Nu är det hög tid att syna dem på planen.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Allsvenska upptaktsträffen
Gå till toppen