Ekonomi

Allra överklagar nej till att få överklaga

Det skandalomsusade pensionsbolaget Allra som i fredags slängdes ut från Pensionsmyndighetens fondtorg har överklagat förvaltningsrättens beslut om att bolaget inte får överklaga myndighetsbeslutet. Nu löper Allras juridiska kamp i tre olika spår.

Allras styrelseordförande Gunnar Axén (till höger) och bolaget vd Alexander Ernstberger går vidare i flera juridiska spår. Arkivbild.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
– Vi ingav ett överklagande av förvaltningsrättens beslut i dag, och vi kommer att utveckla skälen för det i morgon, säger Marcus Johansson, Allras juridiska ombud, till TT.
Då hade förvaltningsrätten i Stockholm bestämt att avtalet mellan Allra och Pensionsmyndigheten är ett civilrättsligt avtal och inte myndighetsutövning, och att det inte kan överklagas enligt förvaltningslagen.
– Vi är förvånade över att förvaltningsrätten gör det så lätt för sig och nekar oss en prövning av ett myndighetsbeslut, säger Johansson, som överklagat till kammarrätten.
Allra har också anmält Pensionsmyndighetens beslut till Konkurrensverket med missbruk av dominerande ställning som grund.
Bolaget har också vänt sig till tingsrätten. Där kommer målet att tas upp, säger Johansson. Han pekar på att det gäller utkastandet från fondtorget, men också en begäran om att myndighetens beslut stoppas tills huvudsaken har prövats.
– Den delen ska ju tingsrätten behandla skyndsamt.

Bakgrund: Stora vinster till ägarna

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning av Allra var klagomål om aggressiv marknadsföring och påstridiga försäljare. Det har också framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.
Ett av frågetecknen har gällt Allras dotterbolag i Dubai som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", vilket Svenska Dagbladet rapporterat om.
Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de enligt SvD vinst på 100 miljoner kronor, på en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital.
Samma år betalade Allra, som då hette Svensk Fondservice, omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna – nästan 40 procent – gick till Oak Capital som förmedlade köpet, enligt Ekot i Sveriges Radio.
Affärerna ledde till att pensionsspararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, eftersom avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.
Oak Capitals vd och ytterligare en person från Oak Capital är i dag högt uppsatta chefer i Allra.
Gå till toppen