Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Brandman attackerad – men det finns inga tecken på ökat hot och våld mot räddningstjänsten

En sprängladdning kastades mot två brandmän på Rosengård i helgen. Både polisen och räddningstjänstens ledning ser det än så länge som en enskild händelse. Försiktighetsåtgärder vidtas ändå.

Räddningstjänstens ledning pratade i helgen både med de utsatta brandmännen och med polisen om händelsen på Ramels väg på lördagsnatten.
Läs mer:Brandmän angripna med kraftig smällare
På måndagsförmiddagen höll ledningen ett särskilt möte. Efter det bedömdes att läget för räddningstjänstens personal som arbetar i Malmö och Rosengård på det stora hela fortfarande är acceptabel.
– I ett större perspektiv får vi hoppas att det är en isolerad händelse och inte början på en kedja händelser. Vi har i samtal med polisen fått höra att det finns inte någon bild av ökad social oro i området. Det finns ingen bild av någon förhöjd risk, säger Attila Jensen, chef för räddningstjänstens distrikt Jägersro, som rycker ut till bland annat Rosengård.
Ni ser det här som en enskild, avvikande händelse?
– Ja, det skulle jag vilja säga, Som tur är så är inte detta så vanligt som det var tidigare. Både incidenter med hot och våld, och bränder, har minskat de senaste åren.
Räddningstjänsten vidtar ändå försiktighetsåtgärder. Både i Rosengård, Oxie eller i Fosie kommer man ett tag framöver inte köra direkt fram till bränder i bilar, containrar och liknande. Man tänker avvakta tills polisen har säkrat brandplatsen.
– Är det livräddning eller en lägenhetsbrand eller sjukvårdslarm – då kör vi in direkt, säger Attila Jensen.
– Det var länge sedan vi hade sådana restriktioner. Jag vet inte när det var sist.
Attackerna mot räddningstjänsten har minskat drastiskt på senare år. 2008 och 2009 var det återkommande attacker – uppemot 20 per år. Tidvis lät polisen bli att ens försöka säkra brandplatserna, när det var bilsläp och containrar som brann. Räddningstjänsten och polisen stod på avstånd och såg på när sakerna brann, visade Sydsvenskan då. Men sedan 2009 har det knappt varit några större oroligheter i området.
– Vi har jobbat oerhört mycket med förebyggande arbete, på Rosengård. Därför har väl situationerna med hot och våld minskat. Men sen händer det ändå då och då – och det är oacceptabelt, säger Attila Jensen.
Det förebyggande arbetet har bland annat gått ut på att skapa kontakter med unga i området, men också med att informera boende och göra hembesök.
Gå till toppen