Kultur

Buffé av filmer på Buff – Sveriges största festival för barn och unga

Ikväll startar Buff i Malmö, Sveriges största festival för barn och unga. På galainvigningen på Royal visas den norska filmen "Oskars Amerika" – ett av många guldkort på årets fest som pågår till och med lördag. Här är några tips.

Bild: Buff
1. Festen med Jazoo. Adam Marko-Nords charmiga animation om ett gäng djur som släpper lös till svängig jazzmusik, specialskriven av Oddjobb, har redan väckt internationell uppmärksamhet på Berlinfestivalen. Filmen är drygt en halvtimme lång och rekommenderas för förskolebarn. Tisdag 10.45 på Royal.
Hunt for the wilderpeopleBild: Buff
2. "Hunt for the wilderpeople". Den nya zeeländske regissören Taika Waititi ("Boy") fick en rungande publik- och kritikersuccé med denna äventyrskomedi om en maorisk pojke och en gnällig gubbe (Sam Neill) på flykt i skogen. Filmen har märkligt nog inte fått svensk biodistribution men visas på Spegeln på onsdag, kl 17, och på Panora på torsdag, kl 12.30. Rekommenderas för årskurs 6–8.
HeartstoneBild: Buff
3. Heartstone. De isländska tonåringarna Thos och Christian inser att de kanske är mer än goda vänner. Gudmundur Arnar Gudmundssons "Heartstone" är en fin skildring av tonårsångest, vänskap och sexualitet, med det majestätiska isländska landskapet som fond. Filmstaden imorgon kl 9.15 samt onsdag på Spegeln, kl 21.15. Från årskurs 8.
NocturamaBild: Buff
4. Nocturama. Ett gäng franska ungdomar genomför en rad attentat runt om i Paris. Men vad är deras mål? Revolution? Bertrand Bonellos kontroversiella thriller har biopremiär på fredag, men får smygpremiär på Buff på torsdag 20.30 på Spegeln. Rekommenderas för gymnasiet.
Oskars AmerikaBild: Buff
5. Oskars Amerika. Årets öppningsfilm är ett feelgooddrama om Oskar som hamnar hos den udda gubben Levi, och hans ponny, när mamman åker till USA. I regi av Torfinn Iversen. Visas ikväll på Royal kl 18 samt på Filmstaden på onsdag 9.30. Rekommenderas för årskurs 2–4.

Filmfest i sex dagar

På Buff visas drygt hundra filmer, från idag till den 26 mars. Filmerna visas på Filmstaden, Panora, Royal, Spegeln och Studio Malmö. Dessutom blir det seminarier och chans att se smakprov från svenska barnfilmer under produktion ("Work in progress"). Sista dagen, lördag, blir det familjefest på Panora med spöktema. För programmet se buff.se.
Gå till toppen