Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tvångsutvisningarna från Sverige har fördubblats

Gränspolisen region Syd har fördubblat antalet ut- och avvisningar det senaste året, delvis genom att begära ut adressuppgifter om gömda barnfamiljer från socialtjänsten. Nu sprids metoden över landet.

Uppemot 80 000 kan komma att utvisas, uppskattade inrikisminister Anders Ygeman i januari 2016. Följande sommar bemannades gränspolisen i södra Sverige upp. Och det har fått effekt: 2 599 personer utvisades eller avvisades under 2016, en fördubbling jämfört med föregående år. 1 109 avvisades som en direkt följd av gränskontrollen vid Lernacken.
512 gömda hittade gränspolisen genom inre utlänningskontroller och spaning mot bland annat butiker, restauranger och bostadsadresser. 29 personer (8 barnfamiljer) hittades genom att begära ut adressuppgifter ur Malmö stads socialregister. En metod som väckt debatt och lett till att både socialtjänsten och polisen JO-anmälts.
Läs mer: Barn röjda av socialtjänsten gömmer sig i skogen
Enligt Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen i region Syd, har ytterligare fem kommuner– Västervik, Växjö, Tingsryd, Vimmerby och Olofström – fått samma lista som tidigare skickats till socialtjänsten i Malmö. Och det är bara början, enligt honom.
– Det har varit ett lyckat sätt att hitta personer som inte har rätt tillstånd i landet. Alla kommuner i region Syd ska betas av, säger Leif Fransson.
Leif Fransson operativ chef på gränspolisen region Syd.Bild: Mårten Svemark
– Vi har fått fyra positiva svar hittills, men ännu inte hunnit leta efter dem.
Hur ställer sig andra gränspolisenheter i Sverige till den här metoden?
– Resten av landet är på gång. De gör sina sammanställningar och kommer att skicka ut till sina respektive kommuner. Nästa steg för oss blir att skicka vår lista till gränspolisen i Göteborg, Stockholm och andra större städer.
Läs mer: Gränspolisen tar hjälp av Malmö stad att hitta papperslösa barnfamiljer som ska utvisas
Idag är 2 009 personer efterlysta för att utvisas i södra Sverige. Enligt Fransson väntas Migrationsverket inom kort skicka över mellan 5 000 och 7 000 nya utvisningsbeslut.
Det låter som en övermäktig uppgift?
– Ja, det är det ju. Som med all polisverksamhet idag finns inte möjlighet att greppa allt. Vi måste prioritera.
Hittills har gränspolisen prioriterat gömda barnfamiljer från Balkanländer eftersom de utvisningarna ofta kan verkställas omgående.

FAKTA:

Gränspolisen region Syd har sedan i höstas skickat 520 förfrågningar till socialtjänsten i Malmö stad. I socialregistret har man hittat adressuppgifter till 59 efterfrågade personer, 17 barnfamiljer från Balkan, förträdesvis Kosovo. 29 av dem (8 familjer) har hittats och utvisats.
Gränspolisen använder Utlänningslagens 17:e kapitel där det är står att socialnämnden ”ska lämna ut uppgifter om en utlännings personliga förhållanden” om till exempel Polismyndigheten begär det och de behövs för att ”verkställa ett beslut om avvisning eller utvisning”.
1490. Så många utvisningar verkställde gränspolisen region Syd verkställde 2016.
1109 personer avvisades vid gränskontroller, flertalet på Lernacken, för att de inte hade tillstånd att vistas i landet. De sökte inte asyl, då hade de hänvisats till Migrationsverket.
512 personer hittades genom gränspolisens egenintiterade efterforskningar.
722 av ärendena kom från Migrationsverket.
105 ärenden kom från domstolarna (personer som utvisas på grund av brott).
2015 hittades 269 personer efter gränspolisens egna efterforskningar.
Samma år verkställdes totalt 1273 ut- och avvisningar.
Gå till toppen