Lomma

Han är årets badare i Bjärred

Minst en dag i veckan i alla väder beger sig Bengt Carlsson ut till kallbadhuset i Bjärred för att basta och bada. Nu har han utnämnts till Årets badare 2016.

Bengt Carlsson har blivit utnämnd till Årets badare.Bild: Ola Kraft
– Det känns fint att ha fått priset, det är lite som Bjärreds Nobelpris, säger Bengt Carlsson.
Han har bott i byn sedan han var barn och alltid gillat havet. Efter att kallbadhuset stod klart 2004 tog det något år innan han upptäckte charmen med kalla vinterbad – nu är han där minst en gång i veckan.
– Fast jag tycker om att vara där både på sommaren och på vintern. Havet är sig aldrig likt, och badet är en oas där man alltid träffar intressanta och trevliga människor.
Varje torsdag träffar Bengt Carlsson en grupp herrar som bastar och badar tillsammans. När det är avklarat händer det att de tar en öl i restaurangen.
– I bastun finns inga hierarkier, där kan alla samlas och lyssna på varandras historier. Det är människorna som är halva grejen med att vara där ute, och som gammal Bjärredsbo träffar man alltid någon man känner.
– Samtidigt kan det vara fantastiskt de dagar när man nästan är ensam där ute, vilket kan hända under riktiga skitdagar på hösten.
Bengt Carlsson är tacksam mot alla de som jobbar för att göra badandet möjligt ute på kallbadhuset.
–Det är så enkelt för alla oss medlemmar att komma dit och trivas, och det är många timmars ideellt arbete som ligger bakom det. Det är jag väldigt ödmjuk inför.
Gå till toppen