Sport

Malmö FBC fullbordade skånskt ”slutspelsslam”

Malmö FBC:s magnifika vårspurt räckte hela vägen och accentuerade ett skånskt "slutspelsslam”, där bara gamla storlaget Eslöv får gömma sig lite grand bakom skämskudden. Alla andra kvinnliga skånska lag i högsta serierna i lagbollsporterna spelar nämligen slutspel i vår, ett unikt facit det kan jag garantera.
I fjor föll innebandyns FBC på målskillnad i sista matchen, i år tog man igen marginalerna. Det känns rättvist, men tror att laget var på väg att ställa till det för sig själv. Hösten var magnifik och skulle gissa att det smög sig in en lite för stor självsäkerhetskänsla. Det var väl sju raka förluster det blev efter jul.
Malmö FBC har kapaciteten, talangerna och individualisterna. Klarar nu att lyfta sig ett snäpp det svåra andra året och med ett par toppförstärkningar, kan det här laget ta ytterligare kliv till nästa år. Cecilia di Nardo har gjort enormt mycket för att lyfta laget och med rätt utveckling är Ellen Rasmussen om ett par år Sveriges bästa innebandyspelare.
Slutspelet får tas som en utvecklingsbonus, att möta världens bästa lag IKSU från Umeå kan inte motivera krav på segrar. Det är bara ut och köra.
Liksom Malmö FBC är Eos Basket ensam skånsk representant i högsta serien. Även här är Umeå total suverän. Eos hade också en svacka efter jul, men kravlade sig upp på en femteplats och slipper Umeå i kvarten, liksom andra topplaget Luleå. Där bakom är det vidöppet och Lundalaget har en jättechans att nå semifinal. Segern mot Alvik i sista omgången blev ett genrep inför duellen som börjar på onsdag.
Tre skånska lag i volleybollslutspel lär aldrig ha hänt. Nu är det lite en chimär, då serien bara innehöll nio lag. Men det är faktiskt en prestation av Lundalaget att som nykomling ändå hålla ett lag bakom sig i denna tunna sport.
Att Svedala blev sexa efter en säsong som verkar ha innehållit internt kaos i laget med sparkade spelare, får också anses vara okej.
Så handbollen till sist. Där klassikern Eslöv alltså missar, men nykomlingen Kristianstad – en annan förening än herrarnas, men med bra samarbete vad jag förstår – fixade slutspel med marginal och har skakat om flera topplag.
H 65 från Höör är inte bara i slutspel, är på jakt efter ännu en Europatitel med sitt stabila bygge.
Och för att salutera denna fantastiska kvinnliga idrottsvinter hoppas jag att Lugi får spela hem SM-guldet i Malmö arena som en symbol för alla lagen.
Lugi är trots allt enda laget som är moget SM-final förutom givna Ängelholm i volleybollen.
Gå till toppen