Malmö

Malmö stad om utköpt lärare: Vi glömde att ta referenser

Stämplad som inkompetent av två tidigare arbetsgivare. Då anställde Malmö stad läraren på två grundskolor. Några referenser togs inte - det glömdes bort. För att bli av med honom tvingades Malmö stad till slut köpa ut läraren. Sedan fick läraren jobb i Lund.

Malmö stad glömde bort att ta referenser på en lärare – trots att han stämplats som inkompetent av två tidigare arbetsgivare.Bild: JESSICA GOW / TT
Sydsvenskan har tidigare berättat om en Malmöbo som bara hann jobba som legitimerad lärare i några månader innan anmälningarna mot honom började hagla in.
Läs mer:Stämplad som inkompetent två gånger tidigare – då anställde Malmö stad läraren
Elevrådet på lärarens skola anklagade honom för att ha erbjudit tjejer privatlektioner i hemmet och tittat på deras ”rumpor”.
Läraren var samtidigt anställd på en annan grundskola i Malmö. Där ska han ha fått utbrott på sina elever och kallat dem ”ruttna blommor och skit”. Flera elever vägrade därför att gå på mannens lektioner.
Läraren erbjöds omfattande stöd och utbildningsinsatser av Malmö stads grundskoleförvaltning. Men ingenting hjälpte – för att bli av med honom köptes han till slut ut. Enligt rektorn på en av skolorna var det den sämsta läraren hen har stött på.
Men allt hade kunnat undvikas, visar Sydsvenskans granskning.
Innan läraren anställdes av Malmö stad hade han arbetat på två andra skolor i Eslöv och Kävlinge. Rektorerna där var tydliga: han var inte ”särskilt lämplig” och saknar ”grundläggande kompetens.”
Men Malmö stad kontaktade aldrig lärarens två tidigare arbetsplatser för att ta referenser. Trots att det alltid ska tas från en jobbsökandes senaste chef.
– I detta fall brast referenstagningen. Inga referenser togs från tidigare arbetsgivare, skriver Lennart Jönsson, biträdande HR-chef på grundskoleförvaltningen, i ett mejl till Sydsvenskan.
Flera elever vägrade till slut att gå Malmölärarens lektioner.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Om en jobbsökande tidigare har arbetat inom Malmö stad tas alltid referenser därifrån. Men om en sökande har arbetat för en annan kommun måste den sökande godkänna att Malmö stad tar referenser därifrån, enligt Lennart Jönsson.
Om en sökande inte går med på att ni tar referenser utifrån, blir ni som arbetsgivare inte misstänksam då?
– Möjlighet att ändå ta referenser har vi, men vi ser det som en god sed att den sökande alltid tillfrågas och godkänner att vi tar referenser innan kontakt med referent tas, svarar Lennart Jönsson.
Varför?
– Förutom en god sed så ser vi det som viktigt för vårt arbetsgivarvarumärke. Vi ser detta som en bra hantering och vi informerar sökande om att referenser är ett av de viktigaste underlagen för att hen ska gå vidare i rekryteringen.
Att Malmö stad missar att ta referenser på lärare som ska anställas har hänt flera gånger tidigare. Förklaringen: rektorerna har alldeles för mycket att göra och ”referenstagningen kan vara en flaskhals i rekryteringsprocessen”, enligt grundskoleförvaltningen.
Inför vårens lärarrekryteringar i Malmö ska rektorernas arbetsbörda minska, är det tänkt. Grundskoleförvaltningens HR-avdelning ska bland annat göra en första intervju med sökande och ta referenser.
Rektorernas arbetsbörda på Malmös skolor ska minska – för att undvika att fler lärare anställs utan att man tar referenser.Bild: ERIK G SVENSSON
Trots att Malmöläraren blev utköpt hade han inga problem att få ett nytt jobb – den här gången i Lund. Där blev han uppsagd efter två månader. Rektorns omdöme: läraren har en ”allmän oförmåga att relatera till andra och ett ostadigt humör.”
Läraren har ingen förståelse för anklagelserna som riktas mot honom. Till Skolinspektionen säger han att de som har klagat har överdrivit och ljugit.
Men nu kan mannens karriär som legitimerad lärare vara över. Skolinspektionen vill att Lärarnas ansvarsnämnd drar in lärarlegitimationen.
Läs mer:Lärarnas svarta lista toppas av Malmö
Men det behöver inte hindra honom från att få nya lärartjänster. Lärarbristen i hela landet är akut. I vintras berättade Sydsvenskan att rekordmånga lärare lämnar Malmös skolor.
Läs mer:Rekordmånga lärare lämnar Malmös skolor
Och nästan var tredje som anställs lever egentligen inte upp till kraven – det är obehöriga lärare som kallas in som vikarier.
Gå till toppen