Signerat

Mats Skogkär: Naiv syn på terrorfara.

EnligtBild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt Säkerhetspolisen är våldsbejakande islamister "det största attentatshotet mot Sverige" och "återvändare med stridserfarenhet har förmåga att genomföra terrorattentat".
IS uppmanar sina anhängare att slå till på hemmaplan. Ändå släpps dessa "återvändare" i många fall närmast vind för våg när de kommer tillbaka till Sverige – vilket omkring 150 individer har gjort. Det är många för Säpo att hålla ögonen på.
På grund av lagstiftningen och bevisläget åtalas knappast någon. Istället ska de "slussas tillbaka in i vårt demokratiska samhälle", enligt statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP). Det ansvaret lägger hon på kommunerna.
Dessvärre fungerar det inte. Inte minst av det skälet att kommunerna inte får veta vilka "återvändarna" är.
Att en så allvarlig fråga hanteras med sådan inkompetens skrämmer.
Sedan den 1 april förra året är det olagligt att resa utomlands för att träna eller slåss för grupper som IS. Liberalerna vill nu att en förundersökning ska inledas mot alla som återvänder från krigszonerna i Mellanöstern, oavsett när de reste ner. Detta avvisade justitieminister Morgan Johansson (S) i Agenda i SVT (19/3). Lagar får inte tillämpas retroaktivt, påpekade han.
Sant. Men den som slagits för IS kan på goda grunder misstänkas för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Sådana misstankar har Sverige alltid en skyldighet att utreda.
De som kommer tillbaka ska veta att de har ögonen på sig, från den stund de åter sätter foten på svensk mark. De ska veta att ingen möda kommer att sparas för att utreda eventuella brott och att det är upp till dem själva att övertyga om att de inte utgör någon fara för samhället.
De som återvänder från IS har varit en kugge i ett mordiskt maskineri i klass med röda khmererna eller nazistiska SS-förband.
De bör bemötas därefter.
Och det är dags att göra varje form av stöd till eller samröre med en terrororganisation som IS straffbart.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen