Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nedlagt våldtäktsfall: ”Jag vill åtminstone att han ska tvingas säga förlåt till mig”

Maria blev våldtagen i sin lägenhet. Nu är fallet nedlagt, som så många andra anmälda våldtäkter i Sverige. Bara fjorton procent leder till åtal, ofta för att ord stå mot ord.
– Det betyder inte att det inte har hänt. Jag intalar mig det gång på gång, säger Maria.

”Mitt ord står mot hans. Men varför har inte polisen ens bett om att få se fotot med min rödmärkta hals?” Maria är mycket kritisk till att hennes anmälan inte lett till åtal. ”Vad ska egentligen krävas?”Bild: Peter Frennesson
Klockan var kvart över tre den iskalla natt då polisen larmades till en adress i Malmö. På platsen hittades Maria, skärrad och chockad.
Det här är hennes version om vad som hände den kvällen.
Hon hade sprungit ner från lägenheten till gatan med bara en filt runt kroppen. Allt hon hade på sig under filten var ett linne.
–Jag minns nästan ingenting. Men jag kommer ihåg hur polisen, det var en kvinna, kom emot mig och utifrån den minnesbilden förstår jag att jag satt ner på den kalla marken.
– Jag sa till polisen: ”Han är i lägenheten. Ta mig härifrån. Jag vill inte se honom.”
En stund senare satt hon i ambulansen med samma polis, som sa: ”Han är gripen nu. Han åker iväg i polisbilen där borta.”
Åtta timmar tidigare hade Maria och mannen träffats för första gången.
– Vi hade mejlat via en dejtingsajt. Han verkade så trevlig.
Maria, som var ny på dejtingsajten, hade genast fattat tycke för mannen.
– I efterhand förstod jag att han ljög om sin ålder. Men han hade lätt kunnat passera för den ålder han uppgav. Han var lång, blond och sportig. En snygg kille.
Mannen bodde på annan ort, men var så intresserad av att träffa Maria att han flög till Malmö för att träffas och äta middag. Han försäkrade att han hade någonstans att bo, hos en släkting i närheten av stan. Han hade dyr kostym och ett varmt, charmigt leende.
– Kvällen var trevlig. Han var verkligen en gentleman, och jag blev smickrad av att han var så intresserad av mig. Han berättade om sin karriär och sitt liv, och jag berättade om mitt. Det kändes som en bra första dejt.
Maria säger att hon tog det lugnt med alkoholen den kvällen. Efter två glas vin gick hon över till att dricka den alkoholfria drinken virgin mojito, medan hennes sällskap drack en hel del.
– Vi gick vidare till en bar, och jag märkte att han började bli berusad. Inte på ett otrevligt sätt, men han var påverkad.
Hon upplevde honom fortfarande som en gentleman. Trots att stämningen dem emellan var trevlig och varm, gjorde han inga närmanden. Han lade inte ens armen om henne när de gick på stadens kullerstensgator från en bar till en annan.
– Han höll en artig distans. Jag uppskattade det. Jag är ingen som har sex med någon på första dejten.
Klockan blev ett, och baren stängde. Ute på gatan hoppade Maria in i en taxi. Mannen gick runt bilen och hoppade in på andra sidan.
– Han sa att han behövde någonstans att sova i Malmö, eftersom han hade druckit och inte kunde ta bilen till sin släkting.
– Jag sa direkt: Det kommer inte att hända någonting mellan oss ikväll. Jag har en gästsäng du kan sova i, säger Maria och reser sig upp under intervjun för att visa sängen hon bäddade åt sin gäst den kvällen.
– Här lade jag en handduk. Här ställde jag ett glas vatten.
Hennes röst ger vika när hon ska fortsätta berätta om vad som hände den natten.
– Jag sa godnatt, och bad honom komma och knacka på min dörr på morgonen så att jag kunde visa honom hur espressobryggaren funkar.
Maria hade bytt om till sovkläder och lade sig för att sova. En kvart senare hade hon nästan glidit in i sömnen när hon märkte att mannen hade lagt sig bredvid henne, bakom hennes rygg.
– Vad gör du här? frågade jag.
Nu var han ingen gentleman längre. Han svarade med att bryskt ta tag i Marias hand och dra ner den innanför sin kalsong.
– Sedan sa han att han skulle stoppa sin penis i min mun och att jag skulle svälja.
Maria sätter händerna för ansiktet när hon berättar.
– Han satt ovanpå mig, med knäna på sängen. Jag sa ”nej nej nej”.
Mannen svarade med att väsa ”jag vet att du vill” och höll sin hand runt Marias hals, som ett skruvstäd.
– Han hade så stora händer. Och han vägde mycket mer än jag, han var lång och stor. Jag kunde inte röra mig.
Han våldtog henne både oralt och analt.
Maria gråter när hon berättar.
– Han sa hela tiden ”sssssch” som för att hyscha mig. Och: ”Jag vet att du vill det här, jag vet att du vill”.
Själv var hon i svår chock. Hon säger att hon var rädd för att dö och därför bara låg och väntade på att allt skulle vara över.
Efteråt lade sig mannen på rygg och somnade.
Det var då Maria grep sin telefon, svepte om sig närmaste filt och sprang ut i natten.
Häromveckan fick hon beskedet att förundersökningen är nedlagd. Maria tar fram beslutet och visar. Rättsväsendets ord rymmer ingen empati. Det står bara där, svart på vitt:
”Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt.”
Kammaråklagare Ida Killeslätt, som var den som fattade beslutet, förklarar:
– Det går inte att bevisa att det har gått till så som målsäganden har sagt. Det krävs att det finns någonting som bevisar, ställt bortom allt tvivel, att målsägandes berättelse är den berättelse som rätten ska tro på.
Så mannen hävdar att de hade sex med samtycke?
– Ja, säger Ida Killeslätt.
Ord står alltså mot ord.
– Han går fri. Han kan göra det som han gjorde mot mig mot andra.
Marias lägenhet är inte vad den en gång var: En trygg plats för henne att landa på.
–Jag kunde inte sova i min säng på tre veckor.
Hon är sjukskriven från jobbet och går på lugnande medicin för att kunna sova. Något togs ifrån henne den där natten i hennes eget sovrum. Tilliten till män, men också till det svenska rättssystemet.
– Häromveckan var det åttonde mars. Alla pratar om vilket fantastiskt land Sverige är för kvinnor att leva i. Det är en lögn. Så här behandlar systemet kvinnor.
Maria försöker greppa varför ärendet är nedlagt. En sak hon har särskilt svårt att förstå är varför fotot på hennes rödmärkta hals inte togs med i utredningen.
– När jag kom in till sjukhuset den natten togs det bilder på min hals. Den var alldeles röd efter hans händer. Det var hans grepp runt min hals som gjorde att jag inte kunde röra mig alls under våldtäkten. Är det samtycke? säger Maria. Ögonen blixtrar till.
– Poliserna som förhörde mig undrar varför jag inte gjorde motstånd. Har de ens sett bilden? Jag har aldrig sett så stora händer. Hans handleder var som mina anklar.
När hon ringer till Skånes universitetssjukhus –tidningen är med och lyssnar på samtalet via högtalare –får hon bekräftat att polisen inte har begärt ut bilden.
– Den har aldrig efterfrågats, säger kvinnan som svarar på telefon.
Bilden ligger kvar i deras arkiv, ingen har velat titta på den.
– Det är en skandal, säger Maria och fortsätter:
– Om jag hade haft sex med någon på lika villkor, skulle jag då ha sprungit ut naken och livrädd på gatan en iskall vinternatt och ringt polisen? Ja, det är precis så jag gör när jag njuter av sex.
Kammaråklagare Ida Killeslätt bekräftar att fotot inte har varit med i bedömningen av Marias anmälan.
– Det finns inget sådant foto i utredningen, säger hon.
Få våldtäktsanmälningar, bara 14 procent (Brå, 2015) i Sverige leder till åtal.
– Vid våldtäkter har man relativt få fall som sker när det finns vittnen. Det innebär att ord ofta står mot ord, och sådana fall är ju svåra, säger Johanna Olseryd, utredare kring sexualbrott på Brottsförebyggande rådet.
Hon säger också att sexualbrottskommittén, som lade fram ett förslag om en ny sexualbrottslag till regeringen i höstas, också hade som uppdrag att titta på hur rättsväsendet hanterar våldtäktsanmälningar.
– En slutsats var att polisen kan göra mer, säger Johanna Olseryd.
Det är också Marias slutsats.
– Jag blev uppringd av polisen för att komma och hämta mina lakan, de som var helt nedfläckade av blod och sperma. Jag gick dit. Och på dörren till stället satt det en affisch med texten "tafsa inte". Är det ett skämt, tänkte jag?
– Vi ska lära våra barn att inte tafsa. Men du får inte rättvisa som kvinna om du blir våldtagen.
Hon säger att hon hade behövt någon sorts upprättelse för att lättare kunna gå vidare.
– Ge mig något så jag bara känner att något har gjorts! Jag vill åtminstone att han ska tvingas säga förlåt till mig. "Förlåt för att jag stoppade min penis i din mun fastän du inte ville."
Maria sitter i sin lägenhet och tittar ut genom fönstret.
– Han går fri. Men det betyder inte att det inte har hänt. Jag intalar mig det gång på gång.
Maria heter egentligen något annat.
Gå till toppen