Burlöv

Nekas lokal – fritidsgården i Arlöv får stanna i källaren

Mögliga lokaler, för trångt och ingen möjlighet att bedriva verksamheten fullt ut – så har det sett ut för fritidsgården i Arlöv i många år. Kommunen hoppades på en lokal mitt i Arlöv, men fick nej från Burlövsbostäder.

VårboskolanBild: Lars Brundin
Efter många år av otillräckliga lokaler hoppades kommunen att fritidsgården i Arlöv skulle få en ny plats att bedriva sin verksamhet på. På Dalbyvägen finns en ledig lokal som kommunen gärna skulle vilja blir en ny fritidsgård.
– Vi tycker den vore lämplig. Vi har tagit kontakt med Burlövsbostäder men fått nej, säger kultur- och fritidschefen Jane Andersson.
Lokalen ligger längs ett affärsstråk och även i anslutning till boende, vilket är anledningen till att Burlövsbostäder inte vill ha en fritidsgård där.
– Vi tycker inte det är lämpligt. Eftersom det är en affärslokal ser vi gärna att det är någon typ av handel eller kulturverksamhet som hyr. De övriga näringsidkarna blir påverkade av verksamheterna som ligger intill, säger Burlövsbostäders vd Birgitta Sandell.
Skulle det bli stökigt?
– Ja, det skulle det kunna bli. Vi har lite erfarenhet från längre ner på gatan där det förut samlades ungdomar utanför en butik som hyr av oss. Då fick vi mycket klagomål.
Fritidsgården i Arlöv har sedan över tjugo år tillbaka inte haft någon bra lokal att vara i. Sedan nedstängningen av fritidsgården på Humlemadsskolan 1991 har de fått flytta runt bland rivningsobjekt och mögliga villor. 2003 hänvisades de till skolcafeterian på Vårboskolan, och där är fritidsgården Betan fortfarande kvar.
Läs mer: Fritidsgård utan fast lokal i tjugo år
Där fritidsgården ligger nu finns inte kapacitet att ta emot alla ungdomar som vill dit, och flera hör av sig och vill se en förändring.
– Som det är nu kan vi inte ta emot alla vi vill. Det är positivt att ungdomarna vill engagera sig och vara aktiva. Vi är i stort behov av en ny lokal och vi letar förtvivlat. Det är väldigt ont om lokaler, säger Jane Andersson.
Läs mer: Rymlig och rolig fritidsgård önskas
Gå till toppen