Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norrmännen – lyckligast i världen

Grattis Norge! Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport.

Avenyn Karl Johan i Oslo den 17 maj 2016. Arkivbild.Bild: Audun Braastad/NTB/TT
Norge petar ner Danmark, som toppat listan i tre av de senaste fyra rapporterna. Artikelförfattarna noterar den positiva trenden i Norge sker trots sjunkande oljepriser, och att det finns andra saker som påverkar lyckan än hur mycket vi tjänar.
"Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre" skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia i rapporten.
Norge började på 90-talet investera oljeintäkterna i en framtidsfond, som snabbt vuxit till en av de största i världen.
Sverige hamnar precis som förra året på en tionde plats, en bit bort från den femteplats som man nådde för fyra år sedan. Därmed är vi "olyckligast" i Norden, eftersom både Island och Finland kvalar in i topp fem.
De värsta länderna att leva i enligt rapporten är Centralafrikanska republiken, Burundi och Tanzania.
Då är dock inte riktigt hela världen med. Rapportförfattarna har mätt lyckan i 155 länder, med hjälp av kriterier som BNP, medellivslängd och korruption. Årets rapport har fokuserat extra på lycka på arbetsplatsen.

Fakta: Världens lyckligaste länder

Mätningen gäller åren 2014-2016.
1. Norge
2. Danmark
3. Island
4. Schweiz
5. Finland
6. Nederländerna
7. Kanada
8. Nya Zeeland
9. Australien
10. Sverige
Källa: unsdsn.org
Gå till toppen