Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Platanernas resa har börjat

Klockan två minuter i nio på måndagsförmiddagen börjar den stora trädflyttningsmaskinen sakta röra sig uppför Sankt Laurentiigatan. Lasten: en av Clemenstorgets plataner.

Den första platanen gav sig av mot Brunnshög strax före klockan nio.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sex plataner och två lindar ska få göra resan från Clemenstorget till Vindarnas park på Brunnshög. De flyttas för att göra plats för spårvägens ändhållplats.
Trädens framtid har vållat debatt bland Lundaborna, men än så länge har inga trädkramare lagt sig i arbetet. Protesterna har varit milda.
– När killarna var här och förberedde så var det en del personer som är emot spårvägen som kommenterade, berättar Fredrik Petersson, enhetschef på Markentreprenad.
Arkeologen Krister Tayanin studerar hålet där platanen nyss stod.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bredvid honom finns ett hål där platanen, som var en av torgets yngre, nyss stod. I hålet letar Krister Tayanin, arkeolog från Kulturen, efter rester efter tidigare Lundabor.
– Vi vet inte så mycket om det här området, säger han.
Enligt gamla kartor ska vi befinna oss precis utanför den gamla stadsvallen.
– Men det är inte alltid kartorna stämmer överens med verkligheten.
Hittills har Krister Tayanin funnit bland annat odlingslager och handslaget, medeltida tegel.
– För det mesta är det de vardagliga grejerna som är roligast att hitta. Det är mer informativt än att hitta de mer spektakulära sakerna.
Att flytta så här stora träd är ovanligt, berättar parkintendent Lars Brobeck. Men eftersom träden är hamlade så har rötterna anpassat sig till kronorna och rotklumparna är inte så stora.
Men även när träden har genomfört den fysiska flytten så har de en tuff tid framför sig.
– Den stora utmaningen för oss blir att få dem att etablera sig på Brunnshög, säger Lars Brobeck.
Fotosyntesen måste komma igång och träden stå stabilt. Precis som namnet Vindarnas park antyder blåser det en hel del på Brunnshög.
– Det är en risky business, helt klart. Men vi ska göra allt vi kan för att det ska gå, säger Lars Brobeck.
Efter den första platanen är det dags att flytta en av torgets lindar. Trädflyttningsmaskinens huggtandsgap har slutit sig kring lindens rötter och lyft upp trädet. Fredrik Petersson från Markentreprenad övervakar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen