Kultur

En obönhörlig resa rakt in i framtidens mörker

Johannes Anyurus visionära framtidsskildring är isande och handlar som alla dystopiska framtidsskildringar om vår egen tid. Hans roman, både poetisk och politisk, skär rakt igenom vår problematiska samtid med IS, terrorism, högerextremism och nationalism.”
Johannes Anyurus ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” tar andan ur Eva Ström.

Bild: Kim EfraimssonTheKonference

Johannes Anyuru

BOKEN. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Norstedts.

Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, öppnar som en adrenalinstinn politisk thriller. Ett terrorattentat äger rum i Göteborg. Tre unga människor, Hamid, Amin och Nour, som svurit trohet till IS kliver in i en bokhandel i Göteborg där en kontroversiell konstnär framträder och går till angrepp och tar gisslan. Nour, den unga kvinnan, filmar förloppet. Efter en stor polisinsats blir hon gripen och hamnar så småningom på den rättspsykiatriska anstalten Tundra. Tundraflickan Nour är den enda överlevande av de tre terroristerna. Men vem är hon egentligen? Hon säger att hon kommer från framtiden.
Skulle hon egentligen förhindra angreppet?
Den unga kvinnan, som sägs lida av schizofreni, tar kontakt med bokens jagberättare, en författare och troende muslim. Hon ger honom sin nedskrivna berättelse om framtiden i Sverige 15 år framåt, där det inrättats koncentrationsläger och muslimer utsätts för folkmord.
Är det en vanföreställning som tillhör hennes sjukdomsbild? Eller har hon verkligen varit med om detta?
Med detta grepp går Anyuru från öppningen som politisk samtidsthriller, till en visionär dystopisk framtidsroman, släkt med Orwells "1984" och Harry Martinsons "Aniara". Precis som "Aniara" är en varning för en mänsklighet som utplånar sig själv är också Anyurus roman en varning, i detta fall för hur en fascistisk stat kan uppkomma i Sverige genom högerextremistisk nationalism. Greppet med tidsresor och alternativa framtidsmöjligheter har Anyuru lånat från populärkulturen, men här finns också många referenser till "Aniara". Tundraflickans namn är egentligen Annika Isagel, och man minns den kvinnliga pilotens namn ur Martinsons verk. I lägret al-Mima i Jordanien har Tundraflickans hjärna omprogrammerats, genom olika falska minnen och filmsekvenser – en hälsning till "Aniara" och dess mima.
Vem är då svensk i denna framtid? Den som svenskarna tycker är svensk. Människor delas in i vänner och fiender och, ännu värre, människor och djur. Den som inte signerar ett förnedrande ”medborgarkontrakt”, där man bland mycket annat måste avsvära sig sin religion, hamnar i läger, som för tankarna till nazisternas koncentrationsläger. Dessa människor blir utan rättigheter, utan framtid. ”Februarilagarna” förbjuder vidare vissa böcker. En fascistisk stat med alla dess utmärkande drag har upprättats. Här jagas muslimer och dödas som lovligt villebråd med statens godkännande. Även judar förföljs i den nya staten.
Med alternativa och parallella verkligheter, planterade minnen, manipulerade filmer och dubbla tidsplan är ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” bitvis en krävande roman. Det bidrar till kreativ svävning, en produktiv ovisshet som skapar oro i Anyurus text. Men samtidigt har romanen en drivande episk enkelhet, som en obönhörlig resa rakt in i framtidens mörker. Denna skildring tar helt enkelt andan ur mig. Det är poeten Johannes Anyurus nyansrika språk som gör denna tidsresa möjlig. Här ryms oro, sorg, drömmar, vemod, vrede, skönhet och också öppningar mot det osägbara och okända. Ingen kan som han beskriva miljonprogrammets söndervittrande förorter eller människans längtan efter mening och skönhet, bortom våld och splittring.
Johannes Anyurus visionära framtidsskildring är isande och handlar som alla dystopiska framtidsskildringar om vår egen tid. Hans roman, både poetisk och politisk, skär rakt igenom vår problematiska samtid med IS, terrorism, högerextremism och nationalism, men mynnar också ut i en förvissning om att vi ska kunna påverka vår framtid i en helt annan riktning. Däri ligger romanens hopp.
Gå till toppen