Dygnet runt

Teater Augusten i Malmö läggs ner efter 23 år

Efter 23 år läggs Teater Augusten i Malmö ner. Amatörteaterprojektet på Augustenborg har lockat många Malmöbor genom åren, men den 25 april är det dags för sista föreställningen. ”Vi är alla över 80 år och känner att det är dags att säga tack för oss nu”, säger grundaren och teaterprofilen Åke Jörnfalk.

Teater Augusten.Bild: Hussein El-Alawi
1993 drog bostadsbolaget MKB igång teaterprojektet Teater Augusten i samarbete med skådespelaren Åke Jörnfalk som precis slutat på Malmö stadsteater. I 23 år har det nu skapats lustfyllda kabaréer med glada pensionärer i den gamla källarlokalen på Augustenborg.
Men årets föreställning blir den sista.
– Någon gång kommer man till en gräns när det inte längre fungerar. Vi är alla över 80 år och känner att det är dags att säga tack för oss nu. Så vi har meddelat MKB:s ledning, säger Åke Jörnfalk.
Att alla är över 80 år är inte helt sant för Teater Augusten har också en ungdomsgrupp med medlemmar mellan 70 och 75 år. Vad som händer härnäst för alla amatörskådespelarna är ännu oklart.
– Det kan ju komma att uppstå något annat. Men för min del är det slut. Det går inte att komma vidare. Jag är 85 år och tycker personligen att det kan vara skönt att ha några år för sig själv, säger Åke Jörnfalk.
Åke Jörnfalk.Bild: Hussein El-Alawi
Nu har Teater Augusten fem föreställningar kvar av årets föreställning ”Ett glatt humör är mer än…” innan de drar igen ridån för sista gången. Nästa föreställning den 25 mars är slutsåld, men det finns biljetter kvar till föreställningarna den 28 mars, 1 april, 8 april och avskedskvällen tisdagen den 25 april.
– Det är som vanligt lätt underhållning i två akter med kaffe i pausen. Det får inte vara för svårt. Alla som kan ta ett danssteg får vara med. Vi har inte haft några större pretentioner, men det har blivit väldigt populärt genom åren, berättar Åke Jörnfalk.
2001 tog han emot Skånska Dagbladets kulturpris, bland annat för sitt arbete med Teater Augusten.
MKB vill gärna bevara lokalen och hitta ett motsvarande engagemang i området.
– Vi vill gärna ha en verksamhet där som gynnar området och fortsätter i samma anda. Det hade varit roligt. Sen är det svårt att hitta en eldsjäl som kan jobba vidare med det, men vi ska försöka, säger Mats O Nilsson, fastighetschef på MKB.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen