Ekonomi

Världen nobbar brasilianskt skandalkött

Krisen för världens största köttexportör fördjupas ytterligare. Flera länder sätter nu stopp för kött från Brasilien – där myndighetstjänstemän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

På söndagskvällen gick president Michel Temer på en traditionell köttrestaurang med utländska diplomater.Bild: Eraldo Peres/AP/TT
Redan har en rad personer gripits och tiotals anställda vid Brasiliens lantbruksdepartement har sparkats, misstänkta för inblandning i köttbluffen som skakar om både Brasilien och köttimporterande länder världen över.
Kina har från söndagen helt stoppat import av kött från Brasilien. En källa till nyhetsbyrån Reuters uppger att stoppet är tillfälligt, men att det införs som "en försiktighetsåtgärd".
Sydkorea har beslutat att skärpa kontrollerna av kycklingkött från det sydamerikanska landet och tillfälligt förbjudit all försäljning av kyckling från BRF, världens största fågelproducent.
En hög chef vid BRF anmälde sig frivilligt till den brasilianska polisen i helgen, där han greps. Bolaget har försökt bemöta och förneka anklagelserna om köttfusk med en bred annonskampanj i medierna.
Samtidigt meddelar EU-kommissionen att brasilianska företag som varit en del av köttfusket kommer att blockeras i hela EU.
– Kommissionen kommer att säkerställa att alla företag som är inblandade i bedrägerierna kommer att stängas av från att exportera till EU, säger en talesperson för EU-kommissionen enligt Reuters.
I Danmark har de stora livsmedelskedjorna Coop och Dansk Supermarked försäkrat sig om att det inte finns något kött i butikerna som kan ha kommit från något av de utpekade företagen i Brasilien, rapporterar Ritzau.
Finska Kesko slutade redan för två tre år sedan att importera kött från Brasilien, sedan skämt kött upptäckts i kvalitetskontroller, skriver FNB.
Brasiliens president Michel Temer höll på söndagen ett krismöte med företrädare för landets viktiga köttindustri. Därefter träffade han ambassadörer från stora importländer för att försöka mildra eventuell oro.
Det försöket verkar inte ha burit full frukt.
Köttexporten är en mycket viktig del av en vacklande brasiliansk ekonomi. Årligen exporterar landet fågelkött för motsvarande 44 miljarder kronor och nötkött för motsvarande 38 miljarder kronor.
Det misstänkta köttfusket kommer extra olägligt för Michel Temer och de pågående förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och tullunionen Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela).
EU-kommissionen försäkrar dock att köttskandalen inte kommer att få några återverkningar förhandlingarna. Ett sådant handelsavtal kommer att innehålla ett avsnitt som tydligt reglerar och stärker livsmedelssäkerheten, enligt EU-kommissionens talesperson.
Gå till toppen