Världen

Debattdebut med mersmak för Macron

Tio miljoner tv-tittare såg på när Emmanuel Macron ytterligare stärkte sina chanser att bli Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon. Marine Le Pen får fortsätta att slå ur underläge.

Från vänster François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen och Benoît Hamon.Bild: Patrick Kovarik/AP/TT
Opinionsmätningarna efter måndagskvällens första stora valdebatt i fransk tv pekade ut den 39-årige Macron som den mest övertygande av de fem kandidaterna.
Redan på tisdagsförmiddagen resulterade det också i en första tummen upp från den franska regeringen.
– Han har med sig ett miljöprogram som i dag är det enda som kan bli genomfört, förklarar Barbara Pompili, minister för biologisk mångfald, i fransk radio om varför hon nu officiellt ställer sig bakom Macron.
Pompili blir därmed den första i Frankrikes regering att formellt stödja Macron, trots att det regeringsdominerande Socialistpartiet egentligen har en annan kandidat i valet, i form av förre utbildningsministern Benoît Hamon.
Hamon ligger dock långt bakom Macron i opinionsmätningarna och stärktes heller inte av måndagens tv-debatt. I stället tycks bedömarna överens om att den orutinerade Macron klarade sig väl.
Det tydliga budskapet är "förnyelse".
– Jag har dragit igång en politisk rörelse som förnyar det politiska livet. Jag vill ha en stark men ansvarstagande fransk politik, inte någon ruinering, inga utgifter som vi inte kan finansiera, sade den förre ekonomiministern i debatten.
Det sågs och hördes av många. 9,8 miljoner fransmän beräknas ha följt måndagssändningen i TF1.
Framgångarna sätter samtidigt Macron under ökad press. Som valets favorit kan han nu räkna med att bli hårt ansatt från alla andra håll under de kommande veckorna.
Attackerna inleddes redan på tisdagsmorgonen.
– Vart vill Macron ta vägen, med vem tänker han styra? undrar Republikanernas partisekreterare Bernard Accoyer enligt tidningen Le Monde.
– Han skulle bli en president som skulle hålla med hela världen utan att ha någon egen ryggrad, fnyser i sin tur Socialistpartiets Jean-Christophe Cambadélis i tv-kanalen RTL.
Det hårda trycket på Macron kan i slutändan mest komma att gynna Nationella frontens Marine Le Pen, vars största chans att bli vald ligger i att få motståndarna att tycka så illa om varandra som möjligt.
Nästa stora tv-debatt hålls den 4 april och samlar även valets sex övriga kandidater från allehanda småpartier.

Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Elva kandidater ställer upp i det franska presidentvalet, där den första omgången hålls den 23 april. Om ingen kandidat direkt får mer än 50 procent av rösterna väntar en avgörande andra omgång mellan de två främsta den 7 maj.
De tre huvudkandidaterna är:
* Marine Le Pen (48) leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Har försökt tona ned partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet.
* Emmanuel Macron (39) var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, döpt till På marsch.
* Francois Fillon (63) var premiärminister under Nicolas Sarkozys tid som president och kandiderar för konservativa Republikanerna. Har tärts hårt av anklagelser om att ha gett sin hustru hög lön som parlamentsassistent utan att hon egentligen har jobbat.

Fakta: Frankrikes senaste presidenter

Nio man har suttit som presidenter i Frankrike efter andra världskriget:
• 1947–54: Vincent Auriol (1884–1966)
• 1964–59: René Coty (1882–1962)
• 1959–69: Charles de Gaulle (1890–1970)
• 1969–74: Georges Pompidou (1911–74)
• 1974–81: Valéry Giscard d'Estaing (född 1926)
• 1981–95: Francois Mitterrand (1916–96)
• 1995–2007: Jacques Chirac (född 1932)
• 2007–12: Nicolas Sarkozy (född 1955)
• 2012–17: Francois Hollande (född 1954)
Läs alla artiklar om: Franska presidentvalet 2017
Gå till toppen