Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pontus Jansson om succén i England: ”Enormt spännande resa”

Pontus Janssons fotbollsliv det senaste halvåret har varit en av de roligaste perioderna i mittbackens karriär. Leeds United är på väg mot Premier League. ”Jag är med på en enormt spännande resa, säger han.

Pontus Jansson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Med åtta matcher kvar i den engelska andraligan ligger Leeds fyra och på playoff-plats. Avståndet till tvåan Brighton och direktuppflyttning är åtta poäng.
– Det finns en möjlighet. Lagen i toppen, Newcastle och Brighton, börjar svacka lite. Vi förlorar inte många matcher, är väldigt stabila. Så länge det finns en teoretisk möjlighet måste vi sikta på topp-två. Och åtta poäng är inte mycket i The Championship, säger Jansson.
Nyligen tog han plats i årets lag i andraligan, utsett av Sky Sports.
– Det var väl knappast någon som visste vem jag var när jag kom (från Torino) i somras. Folk tänkte väl att det var ännu en "italienare" som kom och skulle floppa, men jag har presterat bra, krigat på planen. Det är ett kvitto att komma med i ett sånt lag.
Men helt given kan han inte känna sig. Han bänkades i 2–0-segern mot Brighton senast.
– Det är bara att acceptera. Det är klart att man känner en besvikelse, man vill alltid spela men det var ett beslut av tränaren (Garry Monk) som jag står bakom till hundra procent. Vilken motiveringen var stannar mellan honom och mig.
Om Leeds missar uppflyttning lär klubben få bud på Jansson. Det har redan spekulerats i att ett flertal Premier League-klubbar visat intresse.
Stämmer spekulationerna?
– Det gör de säkert, men det vore dumt att tänka på det nu när jag är i Leeds, en enormt stor fotbollsklubb som inte har varit i Premier League på väldigt länge. Det vore dumt att fokusera på något annat. Jag har gjort en bra säsong och vi tar det som det kommer, men just nu är det full fokus på Leeds.
Jansson hyllar managern Monk.
– Han har fått mig att mogna som person och spelare. Fått mig att förstå att vara en lagspelare. I Italien, även i Malmö, var det mycket klara dig på egen hand och kör ditt eget race, men med Gerry har jag mognat och jag lär mig otroligt mycket. Jag har mycket att tacka honom för.
– Han månar om gruppens bästa. Alla är lika mycket värda.
Vitryssland i VM-kvalet på lördag. Hur ser du på det ur ett personligt perspektiv?
– Det är tufft med "Granen" (Andreas Granqvist) och "Vigge" (Victor Nilsson Lindelöf) som båda går bra. Jag krigar på och är beredd så fort det kommer en chans. Bara att vara med i Sveriges landslag är en ära för mig och spelar jag inte själv kommer jag att pusha de andra så att vi vinner.
Trots att Pontus Jansson är bättre än någonsin är utsikterna att peta antingen Granqvist eller Nilsson Lindelöf inte goda just nu.
– Man vill alltid spela, men det är något speciellt med landslaget. Spelar man inte är man en supporter. Det är inte så jag sätter mig på bänken och hoppas att "Granen" och "Vigge" ska göra bort sig. Tvärtom. Jag hoppas verkligen att Sverige ska vinna. I ett klubblag är det lite annorlunda.
– Min tid kommer. "Granen" kan inte hålla på hur länge som helst...
Gå till toppen