Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kräver folkomröstning om fängelse: ”Tryggheten i samhället minskar”

Svedalas politiker gläds åt planerna på att ett fängelse byggs i kommunen. Men småbarnsmamman Sara Ramel fruktar ökad brottslighet och otrygghet. Nu vill hon att politikerna utlyser folkomröstning.

Sara Ramel vill att Svedalaborna ska få rösta om det nya fängelset.Bild: Lise Åserud
Första steget är att lämna in ett medborgarförslag där kravet är att kommunen utreder för- och nackdelar med fängelset. Utredningen får sedan utgöra underlag för en lokal folkomröstning.
– Beslutet att ingå avsiktsförklaring med Kriminalvården är inte legalt bindande och hade inte presenterats när vi valde våra politiker. Det här är ett stort beslut som kommer att påverka oss för lång tid framöver. Därför är det rimligt att invånarna har möjlighet att påverka. Flera andra kommuner har folkomröstat om mindre frågor än den här, säger Sara Ramel.
Nyligen skrev kommunen och Kriminalvården under en avsiktsförklaring att arbeta för att ett fängelse byggs någonstans i kommunen. Svedalas ledande politiker hoppas på fördelar i form av arbetstillfällen och ökade försäljningsmöjligheter för lokala företagare.
Läs mer: Nu är fängelseplanerna satta på pränt
Men Sara Ramel ser också risker och nackdelar.
– Jag är övertygad om att det blir en negativ prisutveckling på våra fastigheter och att tryggheten i samhället minskar, säger hon och fortsätter:
– Det kommer att innebära en förändring av vilken typ av människor som rör sig i samhället. Det finns en risk för rymningar och det kommer alltid att finnas en besöksström till och från våra anstalter.
Sara Ramel tycker att Svedalapolitikerna varit aningslösa och fattat sitt beslut på allt för vaga grunder.
– Jag har frågat efter om en objektiv utredning av för- och nackdelar. Men det har inte gjorts någon sådan. Man hänvisar bara till generella förväntade fördelar.
– Jag vill gärna se en sådan analys. Det finns inget som säger att man kommer att anställa personal från Svedala eller att Kriminalvården skulle köpa livsmedel i Svedala, säger Sara Ramel.
Om hennes medborgarförslag inte leder till beslut om en folkomröstning finns ytterligare en möjlighet.
Om någon inom en sexmånadersperiod samlar ihop namnunderskrifter med krav på en folkomröstning från minst tio procent av de röstberättigade invånarna måste kommunfullmäktige ta upp frågan. I Svedala skulle cirka 1 550-1 600 underskrifter behövas.
Fullmäktige beslutar sedan om en folkomröstning ska hållas eller inte.
Läs mer: Anstalt i Tidaholm och Mariefred ger inte högre brottslighet
Fakta

Så här ser fängelseplanerna ut

Kriminalvården ser ett ökat behov av platser i framtiden. Sedan Kirsebergsanstalten i Malmö har stängts behövs en ny anstalt i södra Skåne.

Utformning och storlek är ännu inte bestämda. Men i nuläget räknar man med en anläggning med medelhög säkerhetsklassning med plats för 150-300 intagna och lika mycket personal, på en yta på 150 000-300 000 kvadratmeter.

I nuläget beräknas det ta sju till tio år innan anläggningen står klar.

I början av februari skrev kommunen och Kriminalvården på en avsiktsförklaring att anstalten ska byggas någonstans i kommunen.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen