Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg går om Lund – men Malmö fortfarande Sydsveriges ekonomiska nav

Malmö stärkte sin ställning som Sydsveriges center mellan 2008 och 2015. Under samma period passerades Lund av både Helsingborg och Jönköping, visar en rapport från Intelligence Watch, en tankesmedja med hållbart fokus.

Malmö behåller tätpositionen som ekonomiskt nav i Sydsverige, och Helsingborg går om Lund.
Malmös årliga sysselsättningstillväxt på 1,71 procent var den snabbaste i Sydsverige, och fjärde snabbast av landets tjugo största städer efter Stockholm, Uppsala och Solna.
– Företagen väljer oftare att finnas vid stationsnära lägen nära en internationell storflygplats. Merparten av de större etableringarna i Sydsverige sedan 2008 har skett invid Malmö C, Triangeln eller Hyllie, säger Anders Olshov, grundare av och chef för tankesmedjan Intelligence Watch.
Desto sämre utveckling har Lund haft. Den tidigare näst största sysselsättningskommunen i Sydsverige har blivit omsprunget av både Jönköping och Helsingborg, och parkerar numera på fjärde plats i Sydsverige med en årlig sysselsättningstillväxt på 0,72 procent.
Lund ligger klart under riksgenomsnittet på 1,0 procent för Sveriges tjugo största städer. En orsak till detta är bantningen av stadens mobiltelefonikluster. Dessutom har flera företag valt att etablera sig i Malmö.
Det är dramatiskt att kunskapsstaden Lund, som tidigare vuxit snabbt med hjälp av universitetet, har en så pass svag tillväxt vägt mot andra jämförbara städer.
– Vi ser en omfördelning inom arbetsmarknadsområdet Malmö-Lund, säger Anders Olshov.
Motsvarande sysselsättningstillväxt för Jönköping och Helsingborg är 1,16 procent respektive 1,1 procent.
– Även Helsingborg drabbades av några företagsnedläggningar och flytt av kontor till Malmö, men totalt växte jobben i nivå med jämförbara städer i Sverige. Detta tack vare en stark tillväxt inom företagstjänster samt vård, omsorg och sociala tjänster, säger Anders Olshov.
På riksnivå ökade Sveriges tjugo största städer sysselsättningen med 1,52 procent om året. Det kan jämföras med Sveriges tjugo minsta kommuner där sysselsättningen årligen minskade med 0,2 procent, och de 250 kommunerna däremellan som växte med 0,55 procent.
Fakta

Sysselsättningstillväxt i Sydsverige

Stad: antal sysselsatta 2008 – antal sysselsatta 2015 – procentuell ökning 2008-2015

Malmö: 151 137 – 170 218 – 12,6

Jönköping: 65 165 – 70 624 – 8,4

Helsingborg: 63 908 – 69 001 – 8,0

Lund: 65 991 – 68 948 – 5,1

Gå till toppen