Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nu slipper Lundaborna koka vattnet

Efter knappt två veckor slipper nu boende i Lund koka vattnet. VA Syd har ringat in källan till bakterierna som förorenat dricksvattnet i Lund.

VA Syds laboratorium i Malmö, där Lunds vatten har testats. På bild ett vattenprov från Lund som visar att vattnet inte är tjänligt. Arkivbild från den 17 mars.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det har vi längtat efter. Det stör väldigt i vardagen och man kan bli orolig och så vidare, så det känns skönt. Men det tar tid och är ett systematiskt arbete, säger Eva Kristensson, kommunikationschef på VA Syd om tisdagens besked.
Det enda område i Lund där man fortsatt behöver koka vattnet är på sjukhusområdet och Biomedicinskt centrum. Det var också på sjukhusområdet, i ledningsnätet som tillhör Region Skåne, som bakteriekällan lokaliserades i helgen. Normalt sett är det ledningsnätet sammankopplat med stadens övriga vatten, men det har nu isolerats.
Nu kommer VA Syd att jobba tillsammans med Region Skåne för att vattnet på sjukhusområdet ska bli tjänligt så snart som möjligt.
Bakterien som orsakat problemen är en koliform bakterie. Det är en grupp av bakterier som ofta finns i jord, och är ingen bakterie som kommer från fekala föreningar – alltså inte en så kallad bajsbakterie.
VA Syds laboratorium i Malmö, där Lunds vatten testats. Lena Cedergren kollar på flaskor med vatten från Lund. Arkivbild från den 17 mars.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur jobbar ni från VA Syd för att något sånt här inte ska ske igen?
– Det är egenkontroll som man ständigt kör, det är då vi upptäcker om det är något. Det kan hända igen och det händer i andra kommuner, säger Eva Kristensson.
Det var den 9 mars som vattnet i Lund och delar av Eslöv visade sig vara otjänligt. Från den 12 mars har problemet varit avgränsat till en mindre del av staden.
– Vid alla sådana här händelser brukar man lära sig något lite ifrån eller förändra något. Det är inte något specifikt, utan vi har ett systematiskt arbete som vi jobbar efter när något sådant här händer, säger Eva Kristensson.
Spolning som nu genomförs i Lund kan göra att vattnet i kranen blir smutsigt. VA Syd rekommenderar då att spola tills vattnet är klart och undvika att tvätta ljus tvätt ifall man har missfärgat vatten hemma.
Senaste gången Lund drabbades av en liknande händelse var för fyra år sedan.
Gå till toppen