Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringen utser nationell samordnare för brottsbekämpning

Brottsförebyggande rådet och länsstyrelserna får en starkare roll i kampen mot brott i allmänhet och gängkriminalitet i synnerhet. En nationell samordnare ska utses. Det är huvudpunkterna i regeringens nationella brottsförebyggande program.

Justitieminister Morgan Johansson talade på Brottsförebyggande rådets konferens "Råd för framtiden" i Malmö.Bild: Emil Langvad/TT
Med ett statligt tillskott på femton miljoner kronor årligen ska Brottsförebyggande rådet (Brå) ”utveckla det nationella stödet till och samordningen av brottsförebyggande arbete”.
Även länsstyrelserna ska få extra pengar för att utföra sin nya uppgift att ”ansvara för samordning och stöd på regional nivå”.
Det är de två huvudpunkterna i den nationella planen Tillsammans mot brott, som justitieminister Morgan Johansson presenterade i Malmö på tisdagen.
– På länsstyrelserna är de flesta regionala samordnarna redan rekryterade. Inom kort utser vi en en nationell samordnare, för att hålla i det på den statliga nivån, säger Morgan Johansson.
Brottsförebyggande arbete utförs i allt väsentligt lokalt, understryker justitieministern – av kommuner, polis, organisationer och enskilda medborgare.
– Men jag vet att man i många år har efterlyst en bättre nationell ledningsstruktur. Någon form av underlättande hjälp för att kunna sprida de goda exemplen.
– Brå får en central ställning när det gäller att leda det nationella arbetet. Och stötta och utveckla det lokala. Länsstyrelserna har fått nya uppdrag, och också pengar när det gäller den regionala samordningen.
Bild: Emil Langvad/TT
Samarbetet mellan polisen och kommunerna är grundläggande och kommer att vara det också i fortsättningen, understryker Morgan Johansson.
– Men vi måste få in mer av resten av samhället också. Näringslivet kan till exempel spela en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet. Som till exempel fastighetsägarna som jag såg idag i Sofielund i Malmö.
Läs också Justitieministern besöker Seved och är nöjd
Syftet med det nationella programmet är inte att vara en heltäckande handlingsplan.
–Det som är nytt är att regeringen för första gången på tjugo år sätter ner foten och säger att brottsförebyggande arbete är viktigt. Det är egentligen det viktigaste budskapet. Och det ska utgöra draghjälp till alla som arbetar med brottsförebyggande lokalt.
Gå till toppen