Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Skolinspektionen granskar lärare med nazistkoppling: ”Mycket allvarliga signaler”

Skolinspektionen har inlett en utredning av läraren i Kävlinge som gick på nazistmöte med Nordiska motståndsrörelsen.
– De signaler vi fått är mycket allvarliga, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef för anmälningsärenden.

Redan i förra veckan fick Skolinspektionen in en anonym anmälan riktad mot den lärare som Sydsvenskan och HD berättade om på tisdagen.
Läs mer: Lärare gick på nazistmöte och spred antisemitism – jobbar kvar på skolan
I anmälan pekas läraren ut som "engagerad i våldsbejakande Nordiska Motståndsrörelsen".
– Jag har aldrig varit med om att vi fått in så allvarliga uppgifter om en lärare. Vi har genast inlett en utredning, säger Elizabeth Malmstedt.
Den 25 januari i år gick läraren på ett NMR-möte hemma hos en känd skånsk nazist. Enligt en uppdatering på nazistsajten Nordfront diskuterades ett partiprogram med "nya medlemmar". NMR:s program bygger på rasbiologi. Gruppen vill avskaffa den parlamentariska demokratin.
Läraren vill inte låta sig intervjuas av Sydsvenskan och HD. På den högerextrema podden Motgift har hon förnekat att hon är medlem i NMR. Hon gick på mötet av nyfikenhet och hon hade "en trevlig kväll".
Efter att ryktet om lärarens nazistiska kontakter spred sig för en dryg månad sedan har hon utsatts för flera attentat i sitt hem, bland annat en sten och något slags rökbomb som kastats genom fönstret. Hon har fått sina bildäck sönderskurna. På skolan har affischer klistrats upp där läraren pekas ut som nazist, undertecknade vänsterextremistiska AFA i Malmö.
Angreppet mot läraren utreds av polisen, ett av dem som hatbrott.
Lärarens nazistiska kontakter granskas nu alltså av Skolinspektionen.
– Vi skickar nu ärendet för yttrande till läraren och skolans rektor, säger Elizabeth Malmstedt.
I det material Skolinspektionen ska bedöma ingår inte bara NMR-mötet, utan lärarens flitiga medverkan på högerextrema sociala medier, däribland antisemitiska ”Oopih.com”.
Den grundläggande frågan Skolinspektionen ska ta ställning till är om läraren lever upp till den svenska skolans värdegrund om demokrati och alla människors lika värde.
Om Skolinspektionen kommer fram till att läraren är ”olämplig” eller ”oskicklig” lämnas ärendet vidare till LAN (Lärarnas ansvarsnämnd) där hon kan tilldelas en varning – eller få sin lärarlegitimation indragen.
– Ett skäl kan vara att läraren inte lever upp till värdegrunden, säger Elizabeth Malmstedt.
Om kommunen som arbetsgivare vill avskeda eller omplacera läraren blir det en arbetsrättslig tvist.
En förutsättning för att LAN ska bedöma en lärare som ”oskicklig” eller ”olämplig” är att detta på något vis påverkar själv lärargärningen. I Sverige råder grundlagsfäst åsiktsfrihet och privat kan även en lärare i princip tänka och tycka vad hen vill så länge det inte går ut över undervisningen.
Vad händer – rent hypotetiskt – om Skolinspektionen i en granskning kommer fram till att en lärare är nazist på fritiden och omtyckt pedagog på arbetstid?
– Det är det vi måste ta ställning till nu. Kan man ha extrema åsikter öppet och arbeta kvar som lärare, säger Elizabeth Malmstedt.
I Kävlingefallet har rektorn på skolan – både till Sydsvenskan och HD och i ett lugnande brev till föräldrar – sagt att hon i nuläget inte har något att anmärka på lärarens agerande i skolsalen. På tisdagen la kommunen också upp en text på sin sajt där man förtydligar att kommunens skolor arbetar aktivt med värdegrundsfrågor, men samtidigt måste ta hänsyn till anställdas yttrande- och åsiktsfrihet.
– Vi är i en svår situation, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) och berättar att bildningsförvaltningen tidigt informerade henne om ärendet.
– Det gäller att göra rätt, jag vill gärna se vad som händer i fortsättningen, vad skolförvaltningen kommer fram till.
Själv vill Pia Almström inte säga vad hon anser om frågan.
– Jag tycker faktiskt att det är för tidigt att uttala sig.
– Man ska inte fälla någon på tidningsartiklar, det känns inte rätt.
Inte heller oppositionsråd Catrin Tufvesson (S) vill uttala sig i ärendet – eftersom det är ”så delikat” och rör en enskild anställd. Liksom Pia Almström hänvisar hon till skolchefen Barbro Börjesson.
– Läraren är fullt införstådd med att undervisningen måste ske på demokratisk grund. Och vår hållning utgår från hennes professionella uppdrag. Detta tittar vi närmare på nu, den aspekten, säger Barbro Börjesson.
– Det är nuläget som vi förhåller oss till. Det som har framkommit i media är bekymmersamt, men bedömningen nu är att läraren har kompetens att fullfölja sitt uppdrag.
Gå till toppen