Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandsatta "takflyktingar" ber om vatten

Invånare i Peru tar sin tillflykt till taken för att komma undan vattenmassorna i de översvämmade regionerna. Mer regn väntas, och landets vädermyndighet varnar för att även Amazonfloden kan svämma över.

Järnvägen vid Chosicadistriktet i Peru har förstörts i översvämningarna.Bild: Martin Mejia/AP/TT
Lervällingen ligger midjedjup i staden Huarmey. Flera dagar har gått sedan det ihärdiga regnandet till slut fick jorden på flera håll på Andernas sluttningar att ge vika. Jordmassorna strömmade ner som lerfloder in i staden och i floden med samma namn, som svämmade över sina breddar.
– Det började med att lite flodvatten kom in. Sedan, boom, så attackerade vattnet oss. Vi kunde inte göra någonting. Alla mina saker begravdes, säger Paulina Farromeque till nyhetsbyrån AFP.
Hon, liksom många andra, har tagit sin tillflykt till taken och är i stort behov av dricksvatten.
Att ta sig runt i staden är en utmaning. Det är lätt hänt att halka.
– Du måste hänga fast vid väggar, vid stängsel, att gå längs kanter för att undvika att sjunka ned, säger Eugenio Huertas till AFP, som tillägger att han förfinat tekniken de senaste fyra dagarna.
Soldater har satts in för att dela ut förnödenheter, men många försöker ta saken i egna händer. Man kavlar upp ärmarna, tar fram spadar och försöker att gräva sig ut där de kan.
Även på andra håll, bland annat i huvudstaden Lima, början bristen på rent vatten bli ett problem. Långa köer har bildats vid myndigheternas vattenutdelning, och butiker börjat få brist på flaskvatten, sedan vattenreningsverket kloggats igen av lera och bråte.
Även staden Trujillo är hårt ansatt. Enligt tidningen La República har lerfloder och jordskred svept igenom stadskärnan sex gånger på en vecka. Människor försöker att säkra flod- och kanalbreddar med hjälp av sandsäckar. Flera personer ska ha utsatt sig för livsfara när de med sina mobiler försökte filma förödelsen.
Peru har haft ovanligt blöt väderlek i år, på sina håll tio gånger mer nederbörd än normalt. Satellitbilder från Nasa visar att det peruanska landskapet helt ändrat färg från det för perioden vanliga torra och ljusbruna, till prunkande grönt.
– De kallar det för kust-El Niño, det är alltså inte en riktig El Niño, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
Ovanligt varmt vatten lokalt utanför Sydamerikas västkust gör att det alstras stora regnmängder över bland annat Peru. Det kan det göra under El Niño också, men då påverkas hela Stilla Havet.
– Det är ett sällsynt fenomen. Man jämför med något som hände 1925. Det är ovanligt och delvis svårförklarat, säger Hellström.
Sedan januari har 75 väderrelaterade dödsfall i Peru inträffat, och hundratusentals har förlorat eller fått sina hem skadade. Och situationen ser ännu inte ut att lätta. Intensivt regn de senaste dagarna har fått Amazonfloden att närma sig kritiska nivåer och landets vädermyndighet varnar för att översvämningar kan inträffa i Loretoregionen, enligt nyhetsbyrån AAP.

Fakta: Värsta sedan 1998

President Pedro Pablo Kuczynski sade i fredags att att det inte varit någon incident av den här styrkan längst med Perus kust sedan 1998, då omkring 400 dog i översvämningar under en ovanligt kraftig El Niño.
Stora mängder regn väntas under resten av veckan, och april kan bli fortsatt blött i Peru innan landets torra säsong inträder i maj och juni.
Källor: Accu Weather, Washington Post
Gå till toppen