Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åkesson: Vi kan bli störst

Sverigedemokraterna har nu gått om Moderaterna som Sveriges näst största parti enligt en ny opinionsmätning. – Vi räknar med att om det här läget står sig kommer vi att vara med och utmana om att vara största parti till och med, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson om riksdagsvalet nästa år.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har blivit förbisprungen av SD. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
Moderaterna får 17 procent av väljarstödet medan SD får 18 procent, visar mätningen från Ipsos. Det är första gången som SD är större än M i Ipsos mätningar, skriver Dagens Nyheter.
– Vi är inte nöjda. Vi behöver visa att Moderaterna är den bästa garanten för att få till en politisk förändring, säger partisekreterare Tomas Tobé till TT.
Moderaterna ska enligt Tobé ta sig ur den nedåtgående trenden genom att fokusera på sakpolitik och fortsätta att ligga på för att Alliansen ska ta fram en gemensam budget.
Åkesson tror inte att Moderaternas ras i opinionen får partiledaren Anna Kinberg Batra att ändra sin nya linje gentemot hans parti.
– Det är väldigt svårt att backa från den nya linjen, och man måste nog hålla fast i den i någon mening. Det kommer att innebära att vi kommer att kunna prata med varandra i högre grad om sakpolitiken. Det är ett opinionsläge som möjliggör att vi kan ställa lite högre krav dessutom, säger SD-ledaren.
Förutom M- och SD-växlingen har bara mindre förändringar skett sedan förra mätningen i februari. Socialdemokraterna får 27, Centerpartiet 13, Vänsterpartiet 8, Liberalerna 7 och Miljöpartiet 5 procent.
Kristdemokraterna får 2 procent, mindre än Feministiskt initiativ som når 3 procent.
Gå till toppen