Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Älskad sångare med unikt sväng

Karlstad flaggar på halv stång, men Sven-Ingvarssångaren Sven-Erik Magnusson påverkade musiklivet i hela Sverige. Han etiketterades som dansbandsmusiker, men vandrade ständigt mellan genrerna.

Sven-Erik Magnusson är död. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/Svd/TT
Sven-Erik Magnusson blev 74 år. "Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg", säger sonen Oscar Magnusson i ett pressmeddelande till NWT.
"Sommar och sol" är i dag nästan lika vanlig på skolavslutningarna som "Den blomstertid" och Sven Erik Magnussons betydelse för det svenska musiklivet kan knappast överdrivas, konstaterar Anna Charlotta Gunnarson. Som juryordförande var hon i fjol med om att välja in Sven-Ingvars i Swedish Music Hall of Fame.
Rösten förblev fantastisk. Vännen och kollegan Christer Sjögren lyfter fram hans enorma tajming och musikalitet.
– Han spelade klarinett innan han började sjunga. Det är därför det svängde så fruktansvärt om Sven-Ingvars. Han hade också en sådan röst som man känner igen direkt när man hör den på radion, säger Vikinga-sångaren Christer Sjögren.
Som frontfigur i dansbandet Sven-Ingvars var Sven-Erik Magnusson en av Sveriges mest folkkära artister, och så sent som i fjol firade han och bandet 60 år med en rad konserter i hela Sverige. Men i dokumentären ”Sven-Ingvars – så många mil, så många år” som visades i TV4 i januari 2016, konstaterade Magnusson att han tvingades låta sjukdomen avgöra bandets framtid. Han fick diagnosen prostatacancer 2010, och var öppen med sin sjukdom.
– Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med. Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sade Magnusson i dokumentären.
Sven-Erik Magnusson föddes 1942 i det värmländska samhället Slottsbron. Han hade tidigt ett stort musikintresse och spelade bland annat klarinett i musikkåren. Hans första idol var storbandsledaren Benny Goodman, men det var när han fick höra Bill Haleys ”Rock around the clock” på vevgrammofon som han blev såld på rock.
Han var 14 år när han värvades till en spelning på en lokal SSU-dans av Sven Svärd och Ingvar Karlsson. Tillsammans bildade de bandet Sven-Ingvars, som gjorde sin allra första spelning i Segmons Folkets Park 1956.
Det stora genombrottet kom 1961 med ”Te dans med Karlstatöserna” där Magnusson sjöng på klingande värmländska. Därefter följde ett pärlband av populära låtar som ”Ett litet rött paket”, ”Fröken Fräken”, ”Min gitarr”, ”Säg inte nej” och ”Kristina från Vilhelmina”.
På 80-talet svalnade intresset för Sven-Ingvars något, men i början av 90-talet fick de en renässans med hjälp av ett rockigare sound. Bandet fick dessutom en ny publik med en uppmärksammad spelning på Hultsfredsfestivalen, och samma år gick ”Två mörka ögon” in på Svensktoppen – där den stannade i 71 veckor.
Sven-Erik Magnusson var den ende medlemmen i Sven-Ingvars som var med sedan bandet bildades 1956. Vid sidan av Sven-Ingvars turnerade han också som soloartist i turnépaketet "Diggiloo". Han ingick även den tillfälliga gruppen Supertrion tillsammans med Christer Sjögren och Sten Nilsson.

Fakta: Sven-Erik Magnusson

Född 1942 i det värmländska samhället Slottsbron. Sångare, klarinettist, gitarrist och saxofonist.
Bildar Sven-Ingvars tillsammans med Sven Svärd och Ingvar Karlsson 1956.
Släppte soloalbumet "Jag har vandrat mina stigar" 1979.
Sven-Ingvars har sammanlagt haft 54 låtar på Svensktoppen. De överträffas bara av Sten & Stanley som haft 61 låtar på topplistan. I fjol valdes bandet in i Swedish Music Hall of Fame.
Gå till toppen