Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Arkitekturen ska få sitt hem på Form/Design Center

En mångmiljonsatsning ska göra Form/Design Center vid Lilla torg i Malmö till ett av Sveriges tre regionala centrum för frågor om livsmiljö och arkitektur. Som en del i det planerar nu organisationen Sveriges Arkitekter starta sitt första kontor utanför Stockholm på Form/Design Center.

Form/Design Center.Bild: Lars Brundin
Hedmanska gården vid Lilla torg i Malmö kommer att fyllas med allt fler idéer, visioner och samtal de kommande åren. När den tidigare regeringen 2014 tillsatte utredningen ”Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design” bad de Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson att leda den.
Efter att utredningen blev klar hösten 2015 så är nu flera satsningar på gång och det skrivs propositioner på både kulturdepartementet, näringsdepartementet och miljödepartementet.
– Utfallet är helt fantastiskt. Statsministern nämnde till och med arkitektur i sin regeringsförklaring, säger Christer Larsson.
I utredningen föreslog Larsson även att Sverige behöver tre nya regionala centrum för frågor kring livsmiljö och arkitektur. Städerna som pekades ut var Umeå, Göteborg och Malmö.
– Här i Malmö har vi Form/Design Center som är inarbetat och etablerat i dessa frågor. Det ska bli en samlingsplats för alla kreativa näringar att driva frågor inom gestaltad livsmiljö, säger Christer Larsson.
I veckan är frågan om Form/Design Center som ett nytt regionalt centrum för dessa frågor uppe i både Malmös kulturnämnd och stadsbyggnadsnämnd. Kulturnämnden sade ja till förslaget om ett ökat kommunbidrag på en miljon kronor för att etablera Form/Design Center som en fysisk plattform för den nya regionala noden för gestaltad livsmiljö. Men det är kommunstyrelsen som fattar själva beslutet och det dröjer till senare i vår.
Region Skåne har redan sagt ja till en miljon kronor årligen för att utveckla noden och dessutom har de tilldelat Form/Design Center en halv miljon i tillfälligt utvecklingsbidrag för detta.
Christer Larsson har en tydlig bild av hur han vill att Form/Design Center ska fungera när allt är beslutat.
– Jag ser det som en plats för debatt, inflytande, demonstration och utställningar. Det ska vara en vibrerande plats för Malmöborna att möta de kreativa näringarna inom detta område. Jag tror det blir en viktig plats, säger Christer Larsson.
Birgitta Ramdell, vd på Form/Design Center, tycker att beslutet är glädjande.
– Jag tycker att det är otroligt positivt att staden och regionen har ett så tydligt och starkt intresse och att de vill satsa på detta område med oss som en primär plats, säger Birgitta Ramdell.
Både hon och Christer Larsson lyfter fram att utbildningar på Lunds universitet, Malmö högskola, Alnarp och även i Köpenhamn kommer att vara viktiga för att göra Form/Design Center till plattformen för frågor inom livsmiljö och arkitektur.
På tisdag nästa vecka fattas ett beslut i Malmö som kommer att vara viktigt för utvecklingen. Då är det dags för styrelsemöte för organisationen Sveriges Arkitetekter och det hålls på Form/Design Center. Och det är ingen slump. Sveriges Arkitekter ska nämligen fatta beslutet att starta sitt första kansli utanför Stockholm och förlägga det just till Form/Design Center i Malmö. Det finns två anledningar till det.
– Dels är det för att vi är en nationell organisation som ser att vi behöver finnas närmare medlemmarna och de lokala utmaningarna och diskussionerna. Och dels är det för att vi vill vara med och förstärka den här regionala noden i Skåne. Form/Design Center är unikt i sitt slag som en naturlig mötesplats för inte bara form- och designkollektivet i Skåne, utan även för arkitekterna och den övriga kreativa näringen i regionen, säger Tobias Olsson som är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.
Varför blir det just Malmö?
– Det händer mycket spännande i Malmö och vi ser att vi har lika många medlemmar i Skåne som i Västra Götaland. Tanken är att vi ska utveckla detta koncept i fler regioner på sikt. Vi tycker att det är ett positivt arbete som Region Skåne och Malmö har gjort och vi vill vara med och stärka det.
Vad kommer ni rent konkret att göra på Form/Design Center?
– Det kommer att bli kurser, nätverksträffar, flerdagsutbildningar, föreläsningar och rådgivning och mycket annat, säger Tobias Olsson som berättar att planen är att sätta igång redan i april om det blir ett positivt beslut på styrelsemötet på tisdag.
Håll koll på Malmös design- och arkitekturvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen