Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Litteraturfestival som verktyg i debatten om utanförskap

Läskonferensen ReadMe arrangeras för fjärde året i rad och utökas i form av Malmö Litteraturfestival. Årets tema är "Utanförskap", en debatt där litteraturen har en unik möjlighet, enligt Anders Mildner som står bakom arrangemangen.

Johannes Anyuru, Athena Farrokhzad och Lina Wolff – några av gästerna på festivalen.Bild: TT
Redan 2015 sa Anders Mildner till Sydsvenskan att han ville att litteraturkonferensen ReadMe, som han är programansvarig för, skulle växa till en större litteraturfestival. I år går den drömmen i uppfyllelse i form av Malmö Litteraturfestival som går av stapeln den 25 till 29 mars.
ReadMe som är inne på sitt fjärde år, och sitt andra år i Malmö, är en konferens där deltagare diskuterar samhällsfrågor ur ett läs- och kunskapsperspektiv i hopp om att kunna bidra till en förändring.
– Vi drivs av en vilja att se vad vi kan göra för att förändra samhället till det bättre, säger Anders Mildner.
Litteraturfestivalen kommer sig av att publiken på ReadMe-konferensen blir begränsad och att Anders Mildner vill nå ut till en större publik så att fler kan delta. Detta resulterade i vad han beskriver som en organisk festival.
– Det som skiljer sig från andra litteraturfestivaler är att de normalt har en styrgrupp som bestämmer programmet, men vi ville hellre skapa en organisk festival där alla aktörer i staden fick vara med och gemensamt skapa programmet, säger Anders Mildner.
De aktörer som deltar är sådana som vanligtvis också arrangerar evenemang kring litteratur, som bibliotek, antikvariat och andra kulturplattformar. Anders Mildner är stolt över den bredd i programmet som vuxit fram ur aktörernas olika perspektiv och nischer, med allt ifrån Augustprisade författare till programpunkter för barn.
Anders Mildner, arrangören bakom ReadMe och Malmö Litteraturfestival.Bild: Sven-Erik Svensson
ReadMe och litteraturfestivalen går under ett och samma tema – nämligen "Utanförskap". Anders Mildner tycker att det är viktigt att diskutera och belysa utanförskap för att det är en av våra mest aktuella samhällsfrågor.
– Hela samhällsdebatten kretsar på något sätt kring frågor om utanförskap, som migrationen, flyktingar och den polariserade politiska debatten som handlar om detta. Och I Malmö har vi problemet att det är en väldigt segregerad stad, säger han.
Anders Mildner säger att litteraturen har en unik möjlighet i den här samhällsdebatten:
– Litteraturen ger människor möjlighet att dela med sig av erfarenhet och att ge människor inblick i olika situationer. Den kan förmedla liv, tankar och upplevelser som den politiska debatten inte kommer åt.

Fem höjdpunkter på Malmö Litteraturfestival

1. Lina Wolff har fått Augustpris för sin bok "De polyglotta älskarna". Hon deltar på festivalen i form av ett samtal arrangerat av Relationsinstitutet, och kvällens tema är just relationer. Den 26 mars på Inkonst.
2. Johannes Anyuru är en prisad författare, nu aktuell med "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Under festivalen deltar han i ett författarsamtal tillsammans med poeten och dramatikern Athena Farrokhzad som gett ut den hyllade diktsamlingen "Vitsvit" som blev dramatiserad för radio. Den 27 mars på Malmö stadsbibliotek.
3. Nord & Francke diskuterar klass och feministiska symboler, med avstamp i Leslie Jamisons bok "Gingarderoben". Den 25 mars på Studio Meetingpoint.
4. Poeten Pontus Lindh läser ur sin nya bok "Appendix" och pratar om nya, Malmöinspirerade ord. Den 26 mars på Antikvanti.
5. Författaren Set Mattsson har skrivit boken "Så länge min bror andas". Den utspelar sig i 40-talets Malmö och handlar om danska judars flykt. Nu kommer han till litteraturfestivalen för att berätta om sina historiska romaner. Den 27 mars på Kirsebergsbiblioteket.
Festivalen sker den 25-29 mars. Konferensen ReadMe arrangeras på Malmö högskola den 28 mars.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen