Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjögren: "En riktigt stor musikprofil"

En musikprofil med tajming, musikalitet och humor. Så beskrivs bortgångne Sven-Erik Magnusson av vänner och kollegor.

Sven-Erik Magnusson. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Sångaren och vännen Christer Sjögren pratade nyligen med Sven-Erik Magnusson, och de båda bestämde att träffas senare i vår. Men i natt avled Sven-Ingvarsprofilen, 74 år gammal.
– Han ringde mig för någon månad sedan och han sade som det var. Han ville prata musik och sådant, men man förstod att det var väldigt svårt. Det är tragiskt. Det är bara att hoppas att han kunde summera sitt liv, och att han hade förbaskat jäkla roligt. Och det tror jag han har haft, säger sångaren Sjögren.
– Han kommer att bli ihågkommen som den legend han var och är. En riktigt stor musikprofil, som det kommer att skrivas om i historieböckerna.
Som musiker lyfter Sjögren fram Magnussons tajming och musikalitet.
– Han spelade klarinett innan han började sjunga. Det är därför det svängde så fruktansvärt om Sven-Ingvars. Han hade också en sådan röst som man känner igen direkt när man hör den på radion.
Sångerskan Charlotte Perrelli växte upp med Sven-Ingvars i slutet av 1970-talet. Hon lyfter fram Sven-Ingvars som ett dansband med en egen stil.
– De var ju lite poppigare, de hamnade i ett lite eget mellanland. De har alltid varit lite tuffare i sitt sound. Det har väl varit en av deras framgångsnycklar, att de inte bara varit dansbandsinriktade. Det har funkat det också, men det har varit så mycket mer, säger hon.
Olle Jönsson, sångare i dansbandet Lasse Stefanz, minns en förebild och kollega som alltid sjöng rakt ifrån hjärtat:
– Han var en av anledningarna till att jag är den jag är i dag, till att jag ville börja sjunga. Redan när jag var tolv år sjöng jag ”Säg inte nej, säg kanske”, det är ett bra tag sedan kan man säga. Sedan har han funnits där i alla år, säger han.
– För mig var han en galjonsfigur. Han hade en äkthet, han sjöng från sitt hjärta, något som jag tycker att många sångare kanske missar.
Även kollegan Lasse Holm har varma minnen av Sven-Erik Magnusson.
– Jag har känt Sven-Erik sedan 1965 då vi turnerade ihop, jag med The Moonlighters och han med Sven-Ingvars. Jag lärde känna honom som en otroligt begåvad musiker och sångare och som en väldigt trevlig människa.
Förra året valdes Sven-Ingvars in i Swedish Music Hall of Fame. Juryns ordförande Anna Charlotta Gunnarson konstaterar att det var en viktig markering.
– Vi ville ha in ett band som kategoriseras som dansband och då är det de som är tyngst. Det här var ett sätt att uppmärksamma att de inte bara var någon folkparksgrej som folk dansade till på lördagskvällarna utan något som verkligen, verkligen har förändrat Sverige.
Statsminister Stefan Löfven (S), på besök i Värmland när dödsbeskedet kom, sörjer en stor artist.
– Det är naturligtvis ett sorgligt besked. Han var en legend inom svensk musik, säger Stefan Löfven.
En annan regeringsman, landbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), beskriver Magnusson som "en av mina stora inspirationskällor när jag själv blev dansbandsmusiker på 70-talet".
"Det som utmärkte Sven-Erik Magnusson som artist var hans fantastiska röst och den värme han utstrålade", skriver Bucht i en kommentar till TT, och tillägger att hans favoritlåt med Sven-Ingvars är "Min gitarr".

Fakta: Röster om Sven-Erik Magnusson

Christer Sjögren, artist:
– Sven-Ingvars bildades 1956. Jag tycker att jag har hållit på länge, men det är ju ingenting. Och på den nivån de var, med olika stilar. Hans bredd och att de tog upp sin musik på Hultsfredsfestivalen till exempel. Det trodde han inte på själv innan det hände, men de gjorde det riktigt bra.
Charlotte Perrelli, artist:
– Jag, liksom alla andra, har ju växt upp med hans musik. Mamma och pappa lyssnade ju jättemycket på honom i slutet av 70-talet och början av 80-talet. "Ett litet rött paket" har ju spelats till leda, såklart, som hos alla andra svenskar.
Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz:
– För mig var han en galjonsfigur. Han hade en äkthet, han sjöng från sitt hjärta, något som jag tycker att många sångare kanske missar. Men han gjorde det, han var äkta rakt igenom. Han slog an en ton inte bara i mig, men säkert i många människors liv. Han menade det han sjöng och det tycker jag är väldigt viktigt.
Anna Charlotta Gunnarsson, ordförande för Swedish Music Hall of Fame-juryn:
– Sven-Ingvars har verkligen präglat svenskt musikliv. De har gått mellan genrerna mycket mer än man kanske kommer ihåg i dag. De har både gjort rock, folkmusik och vanlig pop – att det har hamnat under dansbandsflagg handlar bara om att vi har ett behov av att etikettera och göra det lätt för oss.
Thomas Deutgen, dansbandsexpert:
– Han har betytt otroligt mycket för den svenska musiken – inte bara för dansbandsmusiken. Sven-Ingvars var egentligen mer än "bara ett dansband".
– Sedan var ju Sven-Erik och Sven-Ingvars både först och störst. Först för att de har hållit på så många år, på något sätt byggdes svensk folkparkskultur runt Sven-Ingvars, och störst för att de har haft så otroligt många hitlåtar ända sedan 60-talet. En 20-åring i dag kan med största sannolikhet nynna på någon Sven-Ingvars-låt och det är väldigt få artister i Sverige i dag som har den låtskatten som de har.
Michael Henriksson, Sven-Ingvars turnéproducent:
– Det vi alla förbryllades av var hur bra Sven-Erik var ända in i mål. Hans röst. Normalt sett blir rösten sämre med åren, men Sven-Eriks blev bara bättre och bättre. Så fort han stod på scenen, förutom att hans kropp var tröttare, var han på topp. Han var absolut som bäst som sångare under de sista två åren.
Gå till toppen