Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Springare kryper till korset

Den kontroversielle Örebropolisen Peter Springare ber om ursäkt för sina ord om att "förinta" journalister med "vänsteragendor". – Jag uttryckte mig klumpigt.

Örebropolisen Peter Springare ber om ursäkt för att ha velat "förinta" vissa journalister. Arkivbild.Bild: Petter Koubek/TT
Hans uttalande har väckt stor uppmärksamhet och på onsdagen trappades kritiken upp.
– Det är inte en acceptabel åsikt att säga att man ska förinta någon, sade statsminister Stefan Löfven (S) som anser att det är upp till polismyndigheten att avgöra om det är lämpligt att en polisman uttrycker sig så.
Även Liberalernas partiledare Jan Björklund ondgör sig.
– Det är ett grovt olämpligt uttalande, ett grovt övertramp, säger han till Expressen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) till samma tidning:
– Jag tycker att Peter Springare ska förklara sig och jag tycker att han ska be om ursäkt för detta.
Uppenbarligen tog Springare till sig av bannbullorna och utförde en pudel via nyhetssajten Nyheter Idag – en sajt med kopplingar till Sverigedemokraterna – där han numera är krönikör:
– Jag ber om ursäkt. Jag uttryckte mig klumpigt. Som jag har förklarat menade inte jag att förinta i bemärkelsen skada, men jag förstår att många tagit illa vid sig och att det var ett olämpligt ord att använda.
– Jag försökte kritisera vad jag anser vara vänsterextremt vinklad journalistik, men allt kom att handla om ordvalet på Facebook i stället.
I en granskning nyligen i Dagens Nyheter av extremistiska och högerpopulistiska sajter anses Nyheter Idag vara mer svår att placera än många andra "alternativa" nättidningar.
–  Den innehåller en hel del kritik mot invandring och traditionella medier, men till skillnad från de andra sajterna blandas det upp med annat material och andra perspektiv också, säger Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, till DN och beskriver Nyheter Idag som ”något mer nyanserad”.
Gå till toppen