Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort minus för Lunds flyktingmottagande – Liberalerna kräver krisplan

Lunds kommuns budgeterade överskott för 2017 är redan utraderat – plus 72 miljoner kronor har förbytts till minus 36 miljoner kronor. Framför allt är det kostnaderna för flyktingmottagande som blir betydligt högre än budgeterat.

Philip Sandberg (L): "Vi behöver en krisplan".Bild: Ingemar D Kristiansen
Enligt Lunds kommuns budget för 2017 ska kommunen i år göra ett överskott på 72 miljoner kronor. Men enligt den senaste prognosen ser resultatet istället ut att hamna på minus 36 miljoner kronor.
Huvudanledning: Lunds flyktingmottagande kostar 90 miljoner kronor mer än vad kommunen får i statlig ersättning.
Oppositionsrådet Philip Sandberg (L) kräver nu att Lunds rödgröna styre agerar.
– Jag förväntar mig att det ska vidtas kraftiga åtgärder för att sänka kostnadsnivåerna och skapa rutiner som fungerar, säger han.
Han menar att andra kommuner klarar sig på den statliga ersättningen och nämner Helsingborg, Linköping och Växjö som exempel.
– Om andra kommuner klarar av sitt lagstadgade mottagande de första åren med ersättningen som utgår från staten – varför gör inte vi det? Det funkar inte med strutsmentalitet där man gräver ner huvudet i sanden, som de rödgröna gör nu.
– Jag skulle säga att vi behöver en krisplan för att städa upp i oredan med galopperande kostnader.
Anders Almgren (S): "Signalerna som vi har fått nu är oroande och vi tar inte lätt på dem."Bild: Ingemar D Kristiansen
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) håller med Philip Sandberg om att läget är oroande.
– Det är väldigt stora siffror, men det är ingen överraskning i sig att det är problem med ekonomin kring flyktingmottagandet, säger han.
Almgren lyfter fram att socialnämnden redan i slutet av förra året fick i uppgift att ta fram åtgärder för att få ekonomin i balans.
– Signalerna som vi har fått nu är oroande och vi tar inte lätt på dem. Men eftersom det redan finns ett uppdrag till socialnämnden där de ska redovisa förslag till åtgärder inom de närmaste veckorna så behöver vi inte ge ett nytt uppdrag nu. Annars hade vi givetvis gjort det, säger Anders Almgren.
Han håller med Philip Sandberg om att det finns kommuner som bättre klarar av att hålla kostnaderna inom ersättningsramen, men menar också att kostnaderna för flyktingmottagandet redovisas olika i olika kommuner.
– Vi i Lund utmärker oss lite för vi kontoför alla kostnader för flyktingmottagandet på socialnämnden. Det gör att det inte blir ett spritt underskott i hela organisationen utan det landar på ett ställe. Men det är långt ifrån hela förklaringen. Grunden är att den ersättning vi får från staten inte räcker.
Gå till toppen