Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stulna kortnummer på vift – Malmöbor lurade till sig varor för 700 000 kronor

Kortuppgifterna tros komma från en hackad databas och banker över hela världen är drabbade. Nu åtalas två män för en lång rad bedrägerier.

Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Vid 56 tillfällen gjorde männen beställningar på nätet. Men betalningarna fick någon annan ta hand om. Enligt stämningsansökan i Malmö tingsrätt hamnade räkningarna hos banker och bankkunder som fått sina kortuppgifter stulna.
Polisen tror att någon har hackat en databas för att komma över de känsliga uppgifterna. Som målsägande, brottsoffer, står både svenska bankkunder och utländska banker. Utredarna har varit i kontakt med banker i bland annat Dominikanska republiken, Kamerun och Costa Rica för att spåra källan.
Två män i Malmö, 27 och 33 år gamla, åtalas nu för grovt bedrägeri. Totalt ska de ha kommit över varor värda 743 139 kronor.
Männens namn stod på beställningarna som skickades till deras bostäder eller en tobaksaffär på Rosengård. Beställningarna ska ha gjorts under 2015 och 2016. De åtalade, både dömda för brott tidigare, har erkänt kortbluffen.
Gå till toppen