Lund

Världsvattendagen engagerade Lundaelever

De senaste veckornas kokningsrekommendation har gett många Lundabor nya perspektiv på vatten. – Vi tänker nog inte på hur bra vi har det, vissa måste faktiskt koka vatten varje dag, säger Isa Brandt, förstaårselev på gymnasieskolan Spyken.

Jennifer Underdal läser första året på naturvetenskapsprogrammet på Spyken och spelade rollen som civilingenjör.Bild: Ingemar D Kristiansen
Världsvattendagen är ett FN-initiativ som uppmärksammas världen över. Tillsammans med Lunds universitet firade Spyken världsvattendagen med en utbildningsdag riktad mot elever och lärare.
Dagen anordnades på Stadshallen och bjöd på föreläsningar, workshops och diskussioner om vattenutmaningar.
En av dem som stod på scen var Mehrdad Mahdjoubi, VD för Orbital System och tidigare student vid Lunds universitet, som berättade om en ny teknologi.
– Vi använder cirka 200 liter vatten per dag och den största boven är duschen. Att det går femton liter vatten för varje minut som vi duschar ser jag som ett problem, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Enligt Mehrdad Mahdjoubi är lösningen på problemet en dusch med ett inbyggt rengöringssystem.
– Fem liter vatten cirkulerar och rengörs i duschen. Om man nu vill duscha i en halvtimme och se ut som ett russin, används det fortfarande bara fem liter vatten.
Efter dagens första program hade Spykeneleverna tid till att mingla och öva på roller som de hade fått av sina lärare.
På plats fanns tekniknördar, miljömuppar, skeptiker, religiösa fanatiker och en rad andra roller att spela.
Tanken med rollerna var att eleverna skulle bearbeta det de tog in under dagen, för att sedan diskutera aktuella vattenfrågor och skapa en video.
– Jag tror att nya vinklar kommer fram när vi ser på saker från olika perspektiv. Förhoppningsvis ger det en inblick i vilka konflikter som finns i aktuella vattenfrågor, säger gymnasieläraren Martin Flower.
Klara von Grothusen, Isa Brandt och Sofia Åström är förstaårselever på Spyken och intog rollerna som bildkonstnär och lokalpolitiker.
Gymnasieskolan Spyken firade världsvattendagen med att uppmärksamma vattenutmaningar. Klara von Grothusen, Isa Brandt och Sofia Åström var på plats.Bild: Ingemar D Kristiansen
I samband med att delar av Lund var utan rent kranvatten i nästan två veckor har de fått ett nytt perspektiv på vilken betydelse frågor kring vatten har.
- Vi tänker nog inte på hur bra vi har det. Vi har visserligen varit tvungna att koka vattnet under en rätt lång tid, men det finns ju faktiskt de som måste göra det varje dag, eller gå jättelångt för att få tag på vatten, säger Isa Brandt.
– Rent vatten borde vara en mänsklig rättighet, tillägger Klara Von Grothusen.
Att eleverna tyckte att föreläsningarna var spännande rådde det ingen tvekan om. Men det fanns en föreläsare som stod ut lite extra.
– Den bästa föreläsaren var Mehrdad Mahdjoubi som pratade om hur man kan återanvända vatten. Det är precis sånt som vi behöver, säger Sofia Åström.
Den meningen delades av Jennifer Underdal, som hade i uppdrag att titta på föreläsningarna genom en ingenjörs glasögon.
I rollen som civilingenjör var hon förberedd på att presentera framtidens smarta lösningar när eleverna skulle återsamlas. Den smarta duschen var en idé som hon tog med sig från dagens föreläsningar.
– Om jag inte kommer på något kanske jag snor Mehrdads idé, säger hon innan hon går iväg till dagens andra föreläsningsprogram.
Gå till toppen