Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Demokratin besegrar terrorn. Genom att vägra vika ner sig.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson är beslutsam i kampen mot IS.Bild: Cliff Owen
Dagen efter terrordådet på Westminster Bridge i London fortsatte parlamentets arbete som planerat.
"Igår försökte en terrorhandling tysta vår demokrati, men idag möts vi som vanligt", sade premiärminister Theresa May.
Att låta sig skrämmas är inget alternativ, konstaterade hon. Om fria, demokratiska länder låter sig skrämmas har terrorn uppnått sitt syfte. Livet måste fortsätta som vanligt, i politiken och övriga samhället, om än med vissa nödvändiga försiktighetsåtgärder.
Brittiska polisen arbetade på torsdagen intensivt med att utreda vad som hänt och förebygga nya dåd. Även Sveriges riksdag hade stärkt bevakning med anledning av onsdagens attentat i London.
Helt fredat från terror blir ett öppet samhälle aldrig.
Storbritannien anses ligga i framkant i fråga om säkerhetstänkande och terrorbekämpning. Kontrollen över vilka som reser in i och ut ur landet är minutiös och London har miljontals övervakningskameror. Därtill är beväpnade motorcykelpoliser redo att gripa in inom några minuter vid behov. Beredskapen är överhuvudtaget hög för attentatsförsök och det anses inte ha funnits någon risk att den misstänkte gärningsmannen vid onsdagens dåd skulle ha lyckats ta sig in i parlamentsbyggnaden.
Likväl dödade han tre personer och skadade ytterligare 29 så svårt att de vårdas på sjukhus, varav sju för mycket allvarliga skador.
Ett dåd där en ensam person går till attack med så enkla medel som en bil och en kniv är mycket svårt att förutse eller stoppa, konstaterar experter på terrorism. Den misstänkte gärningsmannen i London ska vara infödd britt och tidigare ha utretts av underrättelsetjänsten för våldsbejakande extremism. Polisen tror att han agerade på egen hand, men med inspiration från internationell terrorism.
Terrorgruppen IS har via sitt propagandaorgan tagit på sig dådet. Oavsett sanningshalten i detta så kan det konstateras att IS verkar alltmer genom att uppmana till vansinnesattacker i offentliga miljöer med enkla tillhyggen som finns nära till hands.
Världen har skakats av flera allvarliga sådana dåd på senare år. Under fjolåret inträffade skrämmande fall som lastbilsattackerna i Nice och julmarknadsattacken i Berlin.
På torsdagen kunde ytterligare liv ha släckts. En man greps av polisen i belgiska Antwerpen efter att i hög fart ha försökt köra rakt in i en folkmassa vid ett shoppingstråk.
Ännu en gärningsman med inspiration från internationell terrorism?
I vilket fall lär organisationer som IS inte minska sina försök att inspirera till våld när de nu trycks tillbaks alltmer militärt i Mellanöstern.
"Det är viktigt att fundera över vad vi kan göra för att komma åt den radikalisering som sker runtom i världen", sade utrikesminister Margot Wallström (S) till Sveriges Radio i Washington häromdagen. Hon var där för ett möte som hennes amerikanske kollega Rex Tillerson stod värd för. 68 länder samlades för att skapa en global koalition mot IS.
Mötet bjöd på flera goda besked från Vita huset. Att besegra IS pekades ut som USA:s främsta mål i Mellanöstern och Tillerson bad om mer stöd och hjälp från andra länder. Han ägnade också en stor del av sitt anförande just åt IS aktiviteter på nätet. Det är av största vikt att inte ett digitalt kalifat växer fram i takt med att det fysiska nu trycks tillbaka, underströk han.
Den digitala kampen mot IS blir naturligtvis inte enkel, men det amerikanska engagemanget ökar sannolikheten för framgång i arbetet mot radikalisering.
Onsdagens dåd i London drabbade medborgare från en rad olika länder: Frankrike, Sydkorea, Rumänien, Portugal... Det påminner om att terrorismen – var helst den slår till – bör ses som ett globalt hot och bemötas därefter. Fria och öppna samhällen måste ta kampen tillsammans, ibland med militära, men även med symboliska medel. För det handlar inte minst om att, som Theresa May, markera att demokratiska länder aldrig låter sig skrämmas till tystnad.
Gå till toppen