Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Detaljrikt och närgånget

Bild: Jussi Vierimaa

Tommi Kinnunen

BOKEN. Ljuset bakom ögonen. Övers Ann-Christine Relander. Norstedts.

Den finländske författaren Tommi Kinnunens debutroman, som utkom på svenska för ett par år sedan, var en släktkrönika som utspelade sig i det nordligaste av Finland, i en trakt som för oss sydländska nordbor ter sig minst sagt exotisk. På en finstämd och lyrisk prosa fick vi följa ett antal personer med nedslag i olika årtal från förra sekelskiftet och framåt. Jag tyckte om den här berättelsen för dess närgångna skildringar, kargheten och det hemlighetsfulla som präglade både människor och natur.
”Ljuset bakom ögonen” är en fristående fortsättning på den förra romanen. Nu har vi rört oss framåt en generation och befinner oss i 1950-talet och framåt. Större delen av berättelsen utspelar sig i Helsingfors, dit huvudpersonen Helena skickas som nioåring för att börja på blindskola. Långt senare kommer även hennes brorson, Tuomas, dit, också han på sätt och vis bortskickad av hembyn, i en tid när homosexualitet var ett ord för skamligt för att ens uttalas. Kinnunen spinner sin historia kring dessa två utstötta, i växelvisa kapitel.
Här finns starka avsnitt, i synnerhet skildringen av Helenas barndom, hennes strategier för att finna sin plats bland de seende och den grymma tillvaron på blindskolan – men som helhet övertygar inte den här romanen mig lika starkt som den förra. Det detaljrika, närgångna sättet att skriva fram scenerna tenderar emellanåt att bli repetitivt och stillastående och berättelsen om Tuomas, som är skriven i tredje person, har en distans i perspektivet som gör att jag har svårt att helt ta hans historia till mig. Kanske har det också att göra med tiden och miljön, att det nästan moderna Helsingfors inte har samma lockelse och dragningskraft som äldre tiders obygder i nordöstra Finland. Om Kinnunen tänker sig en tredje del av sin släktkrönika vill jag gärna återvända dit.
Gå till toppen