Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Han blir ny chef för Kulturen

Gustav Olsson tar över som ny chef för Kulturen i Lund efter Anki Dahlin.

Gustav OlssonBild: Ester Singerer Olsson
46-årige Gustav Olsson har de senaste sju åren varit chef för friluftsmuseet Julita Gård, Nordiska museets herrgårdsanläggning i Södermanland. Han tillträder som museichef på Kulturen i september 2017.
– En sak som tilltalar mig med Kulturen är att det är ett komplett kulturhistoriskt museum, med stora fina samlingar, friluftsmuseum och ett ganska tidigt tänk kring levande kulturarv – jag tänker på Östarp och djur och växter, säger Gustav Olsson.
– Det andra är att Kulturen ägs och drivs av en ideell förening. Man har arbetat mycket med delaktighet och att vara engagerande. Man lever och finns för att man har engagerade medlemmar.
Gustav Olsson kommer ursprungligen från Sörmland och är uppvuxen på en gård utanför Vingåker. Han pluggade i Lund i början på 1990-talet och har bland annat arbetat som lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Sörmland.
Hur kommer det att märkas att du tar över som Kulturenchef?
– Det är lite tidigt att svara på. Om man kommer som ny chef till en välfungerande verksamhet ska man ha stora öron. Jag kommer att ägna en viss tid åt att lära känna medarbetarna och verksamheten mycket djupare innan jag har några åsikter om vart man ska ta vägen.
Kulturens styrelseordförande Bengt L Andersson säger att intresset för tjänsten har varit stort.
– Gustav Olsson matchade våra kriterier bäst, så enkelt var det. Vi vill fortsätta vidareutvecklingen av Kulturen. Det har varit en positiv utveckling under de senaste åren och det måste fortsätta, säger han.
Då är det en fortsättning i Anki Dahlins anda som du ser framför dig?
– Ja, plus lite nya dimensioner kanske. Det är svårt att veta just nu. Den dialogen vill vi ha med Gustav Olsson först.
Kulturens nuvarande chef Anki Dahlin meddelade i höstas att hon skulle sluta. Hon stannar kvar till dess att Gustav Olsson tillträder.
Gå till toppen