Nord & Francke

Kom till vårt boksamtal!

Leslie Jamisons hajpade roman "Gingarderoben" är utgångspunkten när vi medverkar på Malmö Litteraturfestival på lördag eftermiddag.

Vi träffade Leslie Jamison i samband med att hon gästade Internationell Författarscen på Malmö Stadsbibliotek tidigare i veckan.
Nord: Är du en sårfrossare?
Francke: De flesta som jag känner brukar säga att jag verkar vara en glad och nöjd person, men jag vet inte det, jag... Jag har ett och annat som jag ältar om och om igen så...ja det är jag nog. Du, då?
Nord: Att jag är! Jag är ofta framme med en smutsig pinne och petar i såret. Ju djupare desto bättre. Och jag blev lycklig (jag vet, paradoxen), när jag på Internationell författarscen häromdagen hörde författaren Leslie Jamison prata om detta ord, wound dweller, som hennes ex anklagade henne för att vara. Säkert därför det tog slut. För hon upphöjde såren till litteratur.
Francke: Och tur är väl det! Hennes debutroman, "Gingarderoben", som precis kommit på svenska är strålande feelbadlitteratur. Det var inte direkt så att jag drog på munnen någon gång under de 350 sidorna. Men det är också renande på ett sätt, att läsa en sådan bok.
Nord: Den är glasklar i språket. Aldrig sentimental. Boken handlar om en familj med tre generationers kvinnor och gin spelar en central roll.
Francke: Och mekanismerna bakom viljan att hjälpa. Jamison har hämtat en del stoff ur sitt eget liv - till exempel är hon själv nykter alkoholist numera. Även om det inte var gin hon drack tvångsmässigt, utan vodka.
Nord: Där finns en hel del att gräva i här. Denna författare, som skriver essäer i New York Times och undervisar litteratur på Columbia University (gör de inte alltid just den kombinationen, stjärnskotten på den litterära himlen?), har en tatuering på armen där det står "I am human; nothing human is alien to me". Den gjorde att hon träffade sin man. Bara en sån sak. Ska vi inte ta avstamp i denna tatuering när vi pratar om boken imorgon lördag?
Francke: Jo det är lämpligt! Den tatueringen illustrerar fint hennes ambition, att göra ett kvinnligt lågstatuslidande synligt. Sedan plussar hon på med att visa medmäsklighetens baksida: att den nästan är mer av ett identitetsbygge.
Nord: Där har vi några bra trådar att dra i, sår att peta i för den som vill.
FOTNOT: Alla är hjärtligt välkomna till detta boksamtal på Studio på Nordenskiöldsgatan 24 i Malmö, lördag kl 16. Det är en del av Malmö litteraturfestival och kostar ingenting.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Gå till toppen