Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö högskola har infört mobilförbud under salstentor – fusket har minskat drastiskt

Malmö högskola trappar upp jakten på mobilfuskande studenter. Nu råder totalt mobilförbud under salstentor – alla som avslöjas med mobiler ska stängas av. ”Fuskandet med mobiler har minskat drastiskt sen vi införde förbudet, säger Hans Jonsson, jurist på högskolan.

Malmö högskola har infört mobilförbud under salstentor – det har fått effekt.Bild: Lars Brundin
Varje år genomförs det över 20 000 examinationer – även kallat tentor – på Malmö högskola. Det är då högskolans 24 000 studenter får en chans att bevisa att de verkligen har förstått något.
Men det är inte alla som känner sig redo – en del tar genvägar och fuskar. I år har hittills åtta studenter stängts efter att ha avslöjats som fuskare. Tre har varnats.
Läs mer:Malmö högskola straffar fyra studenter för fusk
En student som vill fuska har i huvudsak två möjligheter:
• Plagiat: studenten kopierar uppgifter från nätet eller från någon annan tenta. Vid misstankar kör Malmö högskola studentens tenta i datasystemet Urkund, som jämför tentan med uppgifter som finns på nätet eller i böcker.
• Mobiltelefoner: vid salstentor kan studenten gå in på toaletten och leta fram rätt svar på nätet med sin mobil.
De senaste åren har mobilfuskandet ökat markant. Malmö högskola har helt enkelt inte haft något tydligt regelverk när det gäller mobiltelefoner.
Men nu har högskolan totalförbjudit mobiltelefoner vid salstentor.
– Vi införde nya tentamensregler i höstas. Huvudpunkten är att mobiler är förbjudna. Tentamensvakterna ska vara mycket tydliga vid varje tenta och informera om detta, säger Hans Jonsson, jurist på Malmö högskola och sekreterare i disciplinnämnden.
Mobilförbudet har fått effekt.
– Sedan dess har vi haft mycket färre ärenden gällande fusk med mobiler, säger han.
I år har 11 studenter avslöjats som fuskare på Malmö högskola.Bild: Pontus Tideman
Och högskolans fuskregler kommer att bli ännu hårdare inom kort. Den som ertappas med en mobil på en tenta riskerar idag att få en varning.
– Hädanefter ska studenten bli avstängd istället. Om det inte är uppenbart att studenten helt glömt bort att lämna in mobilen. Vi vill skärpa reglerna eftersom studenterna nu får tydlig information av tentamensvakterna att mobiler är förbjudna, säger Hans Jonsson.
Bara under mars månad har fyra studenter avslöjats som fuskare. En lärarstudent har blivit avstängd i tio veckor efter att ha lämnat in ett plagierat examensarbete.
– Det är allvarligt när man fuskar med en examensuppsats. Då stängs man av rutinmässigt. Det är ganska illa om man har gått på en högskola i flera år och så fuskar man på slutet, säger Hans Jonsson.
Varje år är det också en handfull studenter som försöker lura sina lärare i efterhand. Fusket är slugt. När studenten får tillbaka sin rättade originaltenta åker hen hem och ändrar sina felaktiga svar. Därefter visar studenten upp tentan igen och anklagar läraren för att ha rättat på ett felaktigt sätt.
Malmö högskola har infört mobilförbud under salstentor – nu skärps straffet för den som ertappas.Bild: Erik Nylander/TT
– Det är på gränsen till urkundsförfalskning. Men ibland är lärarna finurliga och kopierar lite svagare studenters originaltentor. Då kan vi lätt konstatera att studenten har ändrat i efterhand. Det är väldigt allvarligt, säger Hans Jonsson.
Sedan 2015 har 110 studenter vid Malmö högskola ertappats som fuskare.
– Och det är bara det konstaterbara fusket. Du kan ju betala någon för att göra din hemtenta. Det upptäcker vi aldrig. Ibland får jag anonyma tips om det. Att en kompis eller syster har skrivit tentan istället. Det är svårt att bevisa, säger Hans Jonsson.
Fakta

Så många har fuskat på Malmö högskola

2010: 36 avstängda, 2 varningar.

2011: 25 avstängda.

2012: 42 avstängda, 1 varning.

2013: 27 avstängda, 2 varningar.

2014: 42 avstängda, 3 varningar.

2015: 40 avstängda, 13 varningar.

2016: 31 avstängda, 15 varningar

2017: 8 avstängda, 3 varningar.

Gå till toppen