Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Per Grankvist: Per Grankvist: "Ämbetet är en hud som måste hållas ren."

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte ensam om att använda bonuspoäng på ett felaktigt sätt.
Sedan avslöjandet om att Tobé använt SJ-poäng till inköp som inte varit förenliga med regelverket har flera riksdagsledamöter erkänt att de gjort samma sak.
Hittills har folkvalda från Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna begärt avdrag på lönen för allehanda inköp i tågbistron. De har bett om ursäkt och sagt att de missförstått hur poäng som tjänas in i tjänsten får användas.
Ett ännu större missförstånd kan emellertid ligga bakom. Tror riksdagsledamöterna att de ibland är privatpersoner, månne? Den som tagit steget ut i offentlighetens ljus har en självklar rätt till privatliv, att såsa omkring i mysbyxor, röka en e-cigg och klia sig i rumpan om hen så önskar. Sannolikt är det sådant som även kungen gör när ingen ser på.
Detta privatliv gör dock inte att man återgår till att vara privatperson. Den som har en framträdande roll i politiken är alltid först och främst en representant för sitt ämbete.
Om Gustav Fridolin skulle bli för full på en privat fest är det samtidigt Göingebygdens riksdagsledamot som blivit för full, och det är Miljöpartiets språkrör som då fått i sig alldeles för mycket, för att inte tala om det faktum att det också då är utbildningsministern som druckit mer än vad som får anses klädsamt.
En skådespelare tar av och på sig olika roller som om det vore en ytterrock. En offentlig person har inte den lyxen: ämbetet är en hud som måste hållas ren. Enstaka misstag kan förstås göras, korrigeras och ursäktas.
Offentliga personer är också bara människor, och måste tillåtas att vända blad. Det gäller inte minst kungen.
Riksdagsmännens kortmisstag skvallrar alltså om större strukturella problem: brister i förståelse för ämbetets natur, bristande insikter om att ämbetets möjligheter också följs av skyldigheter.
Inför ett statsbesök förser utrikesdepartementets protokollenhet deltagarna med information, däribland detaljerade instruktioner om vad som är lämpligt uppträdande och passande kläder.
Anmärkningsvärt nog saknas en liknande introduktion när riksdagsledamöter och statsledningen tillträder sina ämbeten.
De kan begå misstag helt enkelt för att de inte vet bättre.
Lämpligtvis vore detta en ny uppgift för kungahuset. Ingen skulle vara bättre på att utbilda folkvalda än en institution som inte själv är det, men som likväl är beroende av att sköta sitt ämbete på ett sätt som skapar förtroende hos folket. En dags upplysning hos kungens protokollenhet skulle hjälpa de folkvalda att förstå att de aldrig är privatpersoner, att förstå hur de ska uppträda och därmed öka folkets förtroende för dem. Precis som kungen lärt sig.
Per Grankvist är författare, skribent och fristående kolumnist.
@pergrankvist (Twitter)
Gå till toppen